Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komplex támogatás a kampiraki klinikának

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 9. 8:28

Összetett projektet valósított meg az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Dahana-i Ghory járásban, Kampirak településen. A helyi egészségügyi alapellátást biztosító klinika működését több probléma is nehezítette, amelyeket a lakosok önerőből nem tudtak megoldani.

A kórház egyetlen épületéhez nem állt rendelkezésre váróterem, elegendő számú vizsgálóhelyiség, felújításra szorult a vízvezetékrendszer, nem volt megoldott az áramellátás és a vízellátást biztosító kút is elromlott.

Ezért a helyi afgán vezetők a magyar újjáépítési csoporthoz fordultak segítségért, amely támogatandó projektjei közé választotta az egészségügyi intézmény működőképessé tételét. Az MH PRT valamennyi fentebb felsorolt probléma megoldására megtette a megfelelő lépéseket és 2009. november 30-án megkezdődtek a munkálatok.

A magyar kontingens finanszírozta egy új váróterem és egy új épület felépítését két vizsgálóhelyiséggel, emellett a régi kórházi épület vízvezetékrendszerét is felújítatta. Az áramellátás megoldására egy 75 kW-os napelemet szereltetett fel, amely a világításhoz elegendő áramot fog termelni és a klinika kútját is megjavíttatta, így most már újra képes vízzel ellátni a kórházat.

1595896809
 

Az átadási ünnepségre most került sor, amelyen részt vett Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka is, a helyi afgán vezetésből jelen volt többek között a shura tanács vezetője, a járási mullah és a kórház igazgatója. Igazi afgán vendégszeretettel, ajándékokkal és nagy örömmel fogadták a magyar katonákat, akiket – a használatbavételt jelképező szalagátvágás után – közös ebédre is meghívtak a helyiek.

Kampirak és környékének lakói számára valóban kiemelkedő jelentőségű ez a támogatás, hiszen az MH PRT ezzel a komplex projekttel nagymértékben hozzájárult a helyi betegellátás megfelelő körülményeinek megteremtéséhez.

1595896810
1595896810
 

CímkékPRTvizsga