Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar erőfeszítések az afgán gyerekek oktatásáért

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 9. 8:13

Különleges élményben volt része az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonáinak a legutóbbi átadási ünnepségen, amelyen egy új iskola kapuit nyitották meg Jelga tartomány egyik településén. A most átadott iskolát az MH PRT az afgán Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen építtette Yarme Ulya településen.

Úgy tűnt, mintha a ceremóniára, illetve a magyar katonák tiszteletére a környék szinte összes lakója és az iskola valamennyi leendő tanulója összesereglett volna, hogy együtt ünnepeljék az új iskola átadását.

A helyiek öröme nem volt véletlen, hiszen ők is tisztában vannak vele, hogy Afganisztán fejlődésének, az ország felemelkedésének egyik kulcstényezője a jövő nemzedékének, a most még iskoláskorú gyerekeknek a tudása, képzettsége. Sok helyen nem áll rendelkezésre megfelelő iskolaépület, rengeteg kisiskolás sátrakban tanul, ezért jelent nagy segítséget egy-egy falunak, közösségnek az oktatást biztosító helységek megléte.

Az afgán Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Szolidaritási Programjának keretében kezdte meg 2009 elején az iskola építését, de sajnos pénzügyi nehézségek miatt nem tudták befejezni a munkálatokat és az épület félkész állapotban maradt.

A járás shura vezetője ekkor felkereste a magyar tábort Pol-e-Khomri-ban és segítséget kért az épület befejezéséhez, mivel saját erőből nem tudták finanszírozni az iskolaépítés hátralevő folyamatait. A magyar kontingens biztosította a szükséges forrásokat és 2009 októberében újraindult az építkezés.

1595896808
 

A kivitelezéssel megbízott vállalkozó sikeresen befejezte az iskolát, így sor kerülhetett az átadási ünnepségre, amelyen Fábián László alezredes, az MH PRT törzsfőnöke is jelen volt. A helyi vezetőkkel, az iskola igazgatójával és tanáraival közös ebéden vettek részt a magyar katonák, majd a díszszalag átvágásával nyitották meg az új épületet a gyerekek előtt.

Az újjáépítési csoport a jövőben is segíteni kívánja Yarme Ulya iskoláját, a helyiek az épület berendezését sem tudják önerőből megoldani, valamint egy kútra és a létesítményt körülvevő falra is szükség lenne. Az MH PRT lehetőségei függvényében törekedni fog ezeknek a kéréseknek is a teljesítésére, hogy az iskolában minden feltétel adott legyen a gyerekek taníttatásához.

1595896808
1595896808
1595896809