Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia harci gépek landoltak egy amerikai repülőgép-hordozón

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. június 2. 8:53

A USS Harry S. Truman (CVN 75) amerikai repülőgép-hordozó fedélzetére szálltak le a francia haditengerészet pilótái. A franciák az elmúlt hat évben már többször gyakoroltak amerikai kollégáikkal közös tengeri feladatok végrehajtásában, és ez az első alkalom, amikor francia vadászgép landolt a Trumanon.

Ez egy csodálatos lehetőség számunkra, és a francia pilóták bizonyították repülőgépeik kompatibilitását az amerikai repülőgép-hordozókkal. 2002-ben, amikor az afganisztáni konfliktus megkezdődött, E-2 típusú géppel hajtottunk végre néhány átstartolást. Tavaly júliusban először teszteltük a Rafale vadászgépeket a USS Enterprise-on. A Rafale ugyanúgy repülőgéphordozóra tervezett repülőgép, mint az F/A-18 Hornet – nyilatkozta Patrick Zimmermann a francia haditengerészet kapitánya, a francia légi csapat parancsnoka.

A gyakorlat alatt a francia pilóták két Rafale-lal egyenként hatszor és egy E-2C-vel kétszer szálltak le a fedélzetre. A harmadik Rafale tizenhárom touch and go-t hajtott végre, hogy tesztelje a francia vadászgép leszállási képességeit a Truman fedélzetén.

A francia repülőgép-hordozó – a Charles de Gaulee – jelenleg Toulonban van javítás alatt, így a francia haditengerészeti pilóták majdnem egy éve nem szálltak le hajófedélzetre.

A közös gyakorlat előtt amerikai szakemberek érkeztek Landivisauba, ahol megvizsgálták a Rafale és a francia E-2C repülőgépeket, hogy alkalmasak-e sikeres leszállásra a Trumanon.

A közös gyakorlaton jól vizsgáztak a francia pilóták és repülőgépek, tehát bebizonyították, hogy együtt tudnak működni az amerikai repülőgép-hordozókkal. Ennek eredményeképpen júliusban már a USS Theodore Roosevelt (CVN 71) legénységével gyakorlatoznak.