Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia tankerből tankoltak a svéd Gripenek

Szöveg: JETfly |  2008. január 15. 19:02

Tovább növelték a Gripenek nemzetközi műveletekben való részvételi képességét, mikor egy francia KC-135 légi utántöltő repülőgépből tankolták újra gépeiket repülés közben. A gépek a Marseille-től ötven kilométerre fekvő Istres légibázisról emelkedtek a levegőbe, és egy repülés során mindkét Gripen, egy C és egy D verziójú is sikeres utántöltést hajtott végre. Mind a földi, mind a repülési teszteket végrehajtották a másfél hetes időszak alatt.

– Nagyon sikeres tesztidőszak volt, és el tudtuk végezni a tervezett feladatokat. Ez egy fontos mérföldkő volt munkánkban, ami tanúsította a svéd Gripen légi utántöltő képességének tökéletességét – nyilatkozta Tommy Emanuelsson, az FMV tesztvezetője.

A SAAB segítette az FMV-t a kiterjedt dokumentáció elkészítésében, ami a jelenlegi tesztkampányhoz szükséges a típushoz. Az elvégzett teszt eredményeit az FMV fogja kiértékelni, és továbbítja a SAAB-nak a rendszer állandó fejlesztésének érdekében.
A cseh és magyar légierő részére leszállított NATO-kompatibilis Gripen vadászrepülőgépek, valamint a Dél-Afrikának idén leszállítandó JAS-39-ek is rendelkeznek légi utántöltő képességgel.