Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia vadászgépek Dél-Amerikában

Szöveg: JETfly |  2010. november 18. 19:44

A cím elsőre talán kicsit félrevezető is lehet, de egyelőre még nem a brazil légierő F-X2 névre keresztelt vadászgép beszerzési tenderének győzteséről van szó, hanem a 2010. november 8-19. között megrendezett „Cruzex” hadgyakorlatról, melyen történetében először vesz részt a francia Dassault Rafale.

A kétévente megrendezett „Cruzex" a legnagyobb légi hadgyakorlat a dél-amerikai kontinensen, melynek idén a Brazília észak-keleti részén található Natal légibázis ad otthont. Brazília és Franciaország mellett Chile, Uruguay és az Egyesült Államok is meghívást kapott a hadgyakorlatra, ami talán az utolsó megmérettetés lehet a típusaikat még promótálni szándékozó országok számára. A hadgyakorlaton az öt országot összesen 80 darab repülőgép és több mint 3000 főnyi személyzet képviseli.

A négy Rafale St. Dizier-ből (EC 01.007) érkezett Brazíliába, de Franciaországot további négy darab, Dijonban (GC 01.002) állomásozó Mirage 2000-5-ös, valamint két istresi Boeing C135-FR típusú légi utántöltő is elkísérte.

Nicolas Sarkozy francia elnök a napokban látogatást tett Brazíliában, ahol többek között találkozott Luiz Inacio Luia da Silva brazil elnökkel is. Tárgyalássorozatuk fontos részét képezte a vadászgép tender, mellyel kapcsolatban olyan információk láttak napvilágot, hogy Sarkozy szinte biztosra veszi a Rafale győzelmét. A hivatalos végeredményt várhatóan még idén közli a brazil védelmi minisztérium.