Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelem a robbanószerekkel szemben

Szöveg: Jentetics Róbert főtörzsőrmester |  2010. november 19. 6:13

Különleges kiképzés helyszíne lesz a napokban az afganisztáni Camp Spann tábor. A magyar katonák olyan tanfolyamon vesznek részt, melynek elvégzését követően képesek lesznek az aknák és lesállásból elkövetett támadások kivédésére szolgáló, MRAP technikájú páncélozott járművek hadműveleti területen történő magas szintű alkalmazására.

A magyar katonákat azért képezik ki, hogy megszerezzék azt az elengedhetetlen tudást, ami szükséges a közeljövőben az afganisztáni hadszíntéren alkalmazásra kerülő MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) gépjárművek szakszerű és biztonságos használatához. Az amerikai szárazföldi erők és az amerikai tengerészgyalogság közös céljának tekintette azt, hogy egy olyan technikát alkalmazzon, mely lecsökkenti a műveletekben résztvevő katonák sebesülésének lehetőségét az ellenállók által elkövetett támadásokban.

1595910318
A Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem (MH NTE) felvette a kapcsolatot a Mazar-e Sharifban állomásozó amerikai logisztikai erőkkel. Többszöri egyeztetés után sikerült elkezdeni a programot, mely lehetővé teszi magyar katonák speciális kiképzését egy olyan technikára, mely kifejezetten az Irakban és Afganisztánban előforduló improvizált, illetve házilag elkészített robbanó eszközök (IED – improvised explosive device), valamint a lesállásból elkövetett támadások ellen fejlesztettek ki. A képzés vezetési gyakorlatot, általános üzemeltetési és alkalmazási eljárásokat tartalmaz.

A tanfolyam elvégzése után a magyar katonák képesek lesznek a hadműveleti területen magas szinten alkalmazni az MRAP-technikát.

Fotó: a szerző felvételei