Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország amerikai harckocsi elhárító rakétákat vásárol

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 24. 9:56

A francia védelmi miniszter, Hervé Morin 2010. február 22-én jelentette be, hogy Franciaország 260 darab Javelin típusú rakétát, valamint 76 darab rakétaindító állványt vásárol az Egyesült Államoktól mintegy 70 millió dollár értékben. A bejelentés lezárása volt egy, a francia hadsereg által harckocsi elhárító rakéták beszerzésére kiírt tendernek, amelynek keretében az izraeli Rafael cég is benyújtotta pályázatát.

A nyertes végül az amerikai Lockheed Martin és Raytheon cégek közös fejlesztése, a Javelin lett. Információk szerint az izraeli cég Spike típusú rakétájával indult harcba a megrendelés elnyeréséért. A jelenleg megrendelt mennyiség a későbbiekben utat nyithat egy sokkal nagyobb beszerzéshez.

A jelenlegi mennyiség kevesebb annál a 380 darabnál, amiről korábban a francia vezérkarfőnök, Elrick Irastorza tábornok beszélt.

A beszerzéssel kapcsolatban a védelmi miniszter elmondta, hogy annak egyik legfőbb jelentősége gyorsaságában keresendő. Kritérium volt, hogy minél rövidebb időben el tudják látni az Afganisztánban szolgáló erőket a megfelelő fegyverzettel, aminek az amerikai cég eleget tesz, hiszen várhatóan még ez évben átadásra kerülnek a rakéták és indítóállványok.

A verseny a kis tétel és viszonylag alacsony ár ellenére nagyon kiélezett volt, amit mi sem jelez jobban, hogy egy névtelen levéllel több sajtóorgánumot megkerestek, amelyben pénzügyi helytelenségekről írtak.

 

Javelin harckocsi elhárító rakéta:

Tömeg: 28 kg

Hossz: 1,76 m

Minimális alkalmazhatósági távolság: 75 m

Maximális hatótávolság: 2000 m

Robbanófej tömege: 8,4 kg