Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/03.

2010. február 24. 9:46
1595897443
PUBLICISZTIKA

    Katonaművészek

      Születésénél Veres Péter bábáskodott, megmentéséért egykor Kodály Zoltán emelte fel szavát, későbbi Kossuth-díjas művészek sora adta meg rangjukat szerte a világban – valahogy így teltek az évek-évtizedek a jubiláló Honvéd Együttes háza táján…

NAGYVILÁG

    A CIA hálójában

      A hírszerzők élete sosem volt fenékig tejfel. Még a tengerentúli amerikai Központi Hírszerző Ügynökségen sem, pláne ha az ügynökök alaposan melléfognak, és tévesen elfogott emberük elítéltetése helyett saját elítéltetésükkel kénytelenek beérni.

    Jemen barátai

      Tavaly karácsony tájékán egy nigériai származású, amúgy Jemenben terrorista kiképzést kapott férfi robbanóanyaggal együtt szállt fel egy amerikai légitársaság gépére. Londonban, a jemeni helyzetnek szentelt konferencián taglalták a szakértők: miért válhatott a közel-keleti ország a terrorizmus legújabb fészkévé?

    Hétköznapok

      Afganisztánban, a magyar tartományi újjáépítési csoport katonái annak rendje és módja szerint teljesítik „szokásos" missziós feladataikat. Az őrző és biztosító műveletekben is résztvevő katona hölgyek, a repülésirányító és az összekötő csoportbeli férfi kollégáik munkája többnyire nem igényel rivaldafényt…

    Többszörös első

      Bosznia-Hercegovinában az EUFOR ALTHEA művelet résztvevői immár „megtehetik", hogy leginkább a balkáni ország katonáinak NATO-szintű felkészítésére koncentráljanak. A változások egyik főszereplője – a művelet parancsnokának helyetteseként – egy esztendőn keresztül magyar tábornok lesz, aki e beosztásban az első magyar…

    Sikertörténet

      A bizalom mindenek előtt! Egy tengerentúli és egy európai ország gondolta ezt így, s húsz évvel ezelőtt egy szép napon a kanadai légierő C–130-as Herkules típusú óriásgépe Ferihegyen landolt, majd a felek Nyitott Égbolt elnevezésű kezdeményezésének keretében, tesztrepülésen járta be Magyarország kijelölt légterét.

HADAK ÚTJÁN

    Nándorfehérvár – 1456

      Hunyadi János fényes győzelmével háromnegyed évszázadra megállította a törököket. Magyarország Európa igazi „védőbástyája" volt, a déli harangszó máig szóló szép európai és magyar hagyomány lett.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    Lépéskényszer

      A magyar katona hatékony katonadiplomata: amerre csak szolgál, tiszteletet, nemzetközi elismerést vív ki magának, nemkülönben Magyarországnak. A magas színvonalú itthoni és külföldi tevékenységhez persze – mint az olvasható a HM Honvéd Vezérkar főnökével készített interjúban – jó fegyver, megfelelő felszerelés, jármű és még sok más technikai eszköz dukál…

SEREGSZEMLE

    Hivatásos vízen járók

      Az 1848-as szabadságharc idején a nemzetőrséget elsőként megszervező település, a Simonyi óbester nevét viselő huszárezred egykori garnizonja, Szentes, manapság a műszaki katonák városa.

    Híd-főnökök

      Le a kalappal a magyar hídépítő műszaki katonák előtt: még a szőrszálhasogató szövetségi ellenőrzés sem talál fogást rajtuk. Hát még ha azt is nézné a „kontrollcsoport", hogy mennyire helyén van a szívük, amikor katasztrófák idején ők az igazi legények a gáton!

    Tiszta vizet a pohárba!

      A NATO már csak ilyen, jó néven veszi, ha szövetségi képességként felajánlott magyar tudás körül minden rendben van. Nos, a szentesi víztisztítók „Prága óta" sem okoznak csalódást.

    Búváriskola

      A víz alatt nem szokás szabályos tisztelgő vigyázzmenetet levágni, de az olvasó fentről, a partról megteheti ezt, miután megismerkedik a jeges folyóban, vagy akár a merülőmedencében gyakorló, kezdő társakat kiképző felderítő, műszaki és tűzszerész búvárokkal.

HADITECHNIKA

    A Skylark szeme mindent lát…

      Szülőföldje a Közel-Kelet, képességmustrájának helyszíne Hajdúhadház és Várpalota, a „magyar változat" debütálásának műveleti területe Baghlán tartomány; a pilóta nélküli felderítő repülőgép egyetlen feladata az afganisztáni magyar katonai misszió segítése lesz.

    Magaslesen

      “Légből kapott" hadi információkat Nagy Sándor is tisztelettel megköszönte volna: no persze még sok hadban álló követőjének kellett várnia ezzel a megfelelő repülőgépek és fényképezőgépek megalkotásáig, de legalább a két világháború légi felderítési technikai lehetőségeinek, módszereinek kialakulásáig.

    Akiknek térkép a táj

      Mi újság a domb mögött? A ma katonája erre a kérdésre pár másodperc múlva műholdról kap információt. Ám a légi felderítés ultramodern időszakában sem dobhatjuk ki a régi megoldásokat, mivel a leselkedő mesterséges égitestek sem képesek mindenre…

    Legális kíváncsiság

      Nincs pardon, a Nyitott Égbolt szerződés részes államainak be kell tartaniuk minden regulát. A paragrafusok megszabják az alkalmazható eszközöket, fényképezés, a filmelőhívás és archíválás minden mozzanatát. Úgy hírlik, mi magyarok készítjük a legszebben előhívott és másolt Open Skies-filmeket.

    Felülnézet

      “Fentről" … Van ennek a szónak valami varázsa, amikor úgy 350 kilométerről, űrhajóból nézhetjük a Földet, magyar űrhajósként fényképezőgéppel örökíthetünk meg megannyi, csak onnan látható csodát. Ûrfelvételek persze számos más módon és céllal is készülnek.

    Merész újítók

      Az “… és Gázkészülék Gyárban" fegyvertörténeti események zajlottak az 1960-as évek végén. Magyar fejlesztők magyar katonai igények szerint alakítottak át egyet s mást a Kalasnyikovokon, és máris a harcjárművek szűk küzdőterében avagy épp ejtőernyős-műveletek során jobban alkalmazható, valamint puskagránát kilövésére is alkalmas gépkarabély-változatok jöttek le a szalagról.

HÁTORSZÁG

    Kéz nem remeghet…

      A sikeres művelet, a túlélés egyik, ha épp nem egyetlen esélye a „genetikailag kódolt" lőtudás. A „kódoláshoz" pedig a kiképzésen, akár farkasordító hidegben is végzett gyakorlásokon át vezet az út.

    Segíts Haitinek!

      A „herceg kikötőjét" január 12-e délutánján nagy erejű földrengés tette a földdel egyenlővé. Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben és környékén, az utórengések következtében is, több mint 250 ezren lelték halálukat a romok alatt. Éhínség, járvány, mérhetetlen szenvedés – szeretetszolgálatok, külföldi katonák, orvosok, mentőalakulatok, köztük magyarok siettek a bajbajutottak segítségére.

    Újjászületve

      A svéd származású, ám magyar gyártású Bofors-gépágyú, a második világháborús magyar csapatlégvédelem fő fegyverének kompletten fennmaradt és nemrég felújított példánya a Hadtörténeti Múzeum nevezetes relikviáinak egyike…

    Több mint jubileum

      A magyar katonai filmgyártás elmúlt hat évtizedének „kockái" meghitt percekben peregtek le a nagy elődök, a vendégsereg és a ma Katonai Filmstúdiójának stábja előtt. Az ünnep utáni forgatási terv persze így szól: “Show must go on"

    A brit buldog (2.)

      A második világháború tette igazán naggyá, ékes beszéde, bátorsága öntött lelket Nagy-Britannia polgárainak ezreibe – Churchill már életében legendás miniszterelnökként vezette győzelemre nemzetét.

    A folyó sem akadály

      Nem sok korabeli fotó segíti a „mini világ" szerelmeseit, ráadásul az alkotáshoz számos fortélyt betéve tudni kell – így azután a hídvető, a második világháború talán legkülönlegesebb járműve, igazi kihívás minden makettező számára.

    Gyulai vitézek

      Ahol egykor vár állott, ott most derékvár áll – mégpedig Európa egyetlen olyan síkvidéki, gótikus stílusban épült „várrészlete", amelyik ennyire kiváló állapotban megmaradt. Ha tehetik, a helyszínen is ismerkedjenek meg a helybéli hagyományőrzőkkel, az ódon falakat körbelengő legendákkal, a hajdan volt vitézek hőstetteivel.

    Hadikrónika

      Korának nagy műveltségű, felvilágosultan gondolkodó királya a haza védelméről épp úgy törvénykönyvében rendelkezett, mint elsőként arról, hogy boszorkányok nincsenek.
      Február hónap hadtörténelméhez kapcsolódó kérdésünk nem az iméntieket firtatja, hanem azt, hogy mikor (év, hó, nap) halt meg az Árpád-kor egyik legjelentősebb uralkodójának tartott Könyves Kálmán?