Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország kivonul Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 21. 20:56

Franciaország felfüggeszti katonai műveleteit Afganisztánban és felgyorsíthatja katonáinak a kivonását is – jelentette be január 20-án, pénteken Nicolas Sarkozy államfő, miután egy afgán katona megölte négy francia katonatársát az ország keleti részében.

„A francia hadsereg minden képzési és harci támogatási műveletét felfüggesztettük" – fogalmazott az elnök a diplomáciai testületek előtt elmondott hagyományos újévi köszöntőjén. „Az afgán nép barátai és szövetségesei vagyunk, de nem fogadhatom el, hogy afgán katonák francia katonákra lőjenek".

Azt is jelezte, hogy Gérard Longuet védelmi miniszter és Edouard Guillaud vezérkari főnök azonnal Afganisztánba indulnak.

Hazaérését követően a tárcavezető Francois Fillon miniszterelnökkel és Alain Juppé külügyminiszterrel közösen jelentést tesz „arról, amit Afganisztánban látott" – mondta Sarkozy. „Amennyiben a biztonsági feltételek nem adottak egyértelműen, felmerül a francia csapatok kivonásának felgyorsítása" – tette hozzá. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a csapatkivonást „legkésőbb 2014-re" tervezte Franciaország, s a kérdést felveti majd Hamid Karzai afgán elnöknek is, aki január 27-én tesz látogatást Párizsban.

A NATO korábban azt közölte, hogy egy afgán katona négy katonát megölt, de azok állampolgárságáról nem szolgált információkkal. Az afgán biztonsági erők egy illetékese később elmondta: egy afgán egyenruhát viselő férfi tüzet nyitott francia katonákra, négy francia meghalt, 16 másik megsebesült Kapisza tartomány Tagab körzetében. A terület ellenőrzését jelenleg a francia erők látják el, s oda az afgán erőknek nem engedélyezik a belépést – jelezte egy másik francia biztonsági forrás.

A helyi idő szerint pénteken reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint hajnali 4 órakor) történt incidens körülményei egyelőre nem tisztázottak, a francia vezérkar nem akarta kommentálni a történteket.

A támadással 82-re emelkedett az Afganisztánban elesett francia katonák száma azóta, hogy a nemzetközi erők 2001 végén megkezdték hadműveleteiket az országban.

Korábban történtek már hasonló támadások, amelyek miatt megnőtt az aggodalom, hogy a tálib szélsőségesek beszivárogtak az afgán rendőrség és hadsereg soraiba. Egyes esetekben az elkövetők afgán egyenruhát öltöttek magukra, míg más esetekben valóban afgán katonák voltak a tettesek.

Franciaország jelenleg 3600 katonát állomásoztat Afganisztánban (négyszázat már októberben kivontak), ahol a 130 ezer fős NATO-kontingens kétharmadát az Egyesült Államok adja. A franciák jelentős szerepet vállalnak az afgán hadsereg kiképzésben, amelynek a NATO-erők 2014-re tervezett teljes kivonása után kell átvennie az ellenőrzést.

A francia elnök a szíriai helyzet kapcsán azt mondta, hogy „nem fog hallgatni a szíriai botrány miatt" és nem tudja elfogadni a rezsim elleni tüntetések „kegyetlen megtorlását", ami „egyenesen káoszba taszítja az országot".

„Szíria a szíriai népé, amelynek végre szabadon kell megválasztania a vezetőit és döntenie sorsáról" – hangsúlyozta Sarkozy. Véleménye szerint az Arab Ligának folytatnia kell „bátor akcióját", amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatnia kell.

A francia elnök egy Irán elleni esetleges katonai beavatkozástól viszont óva intett, mert az szerinte „nem oldaná meg (a nukleáris program miatti) problémákat", hanem „háborút váltana ki és káoszba sodorná a Közel-Keletet".
„Franciaország mindent meg fog tenni egy katonai beavatkozás elkerülésére" – szögezte le Sarkozy. Szerinte „az egyetlen megoldás az erősebb és nyomatékosabb szankciók lehetnek". Példaként említette az iráni kőolaj vásárlásának azonnali leállítását minden országban, és az iráni jegybank követeléseinek befagyasztását. Ehhez Oroszország és Kína támogatását kérte. Eddig a két ország nem volt hajlandó további szankciók támogatására az ENSZ Biztonsági Tanácsában.