Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország újabb katonákat küldhet Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 22. 10:20

Franciaország további ezer katonát vezényel Afganisztánba a The Times című brit lap szombati számában megjelent értesülés szerint. Nicolas Sarkozy elnök jövő heti londoni látogatásán tájékoztatja a döntésről Gordon Brown brit kormányfőt – írta az újság.

Az újság hozzáfűzte: valamivel több mint ezer fős kontingens Kelet-Afganisztánba vezényléséről majd csak az áprilisi bukaresti NATO-csúcstalálkozón várható hivatalos bejelentés. Francia diplomaták ugyanakkor úgy nyilatkoztak a brit lapnak, hogy még nincs végleges döntés a katonai erősítésről, és az elnök még tájékozódik arról, hogy a muzulmán ország keleti vagy déli részébe vezényeljék-e a pótlólagos francia csapatokat.

Az Egyesült Államok és más NATO-országok, valamint az észak-atlanti szervezet főtitkára régóta szorgalmazzák, hogy egyes tagállamok vállaljanak nagyobb szerepet Afganisztánban. Párizs már korábban jelezte, hogy megerősíti az ázsiai országban szolgálatot teljesítő 1600 fős alakulatát. Sarkozy tavaly májusi elnökké választása óta értésre adta, hogy Franciaország – amely a NATO alapító tagja, de 1966-ban, Charles de Gaulle elnöksége idején kivonult a szövetség egységes katonai irányítási szervezetéből – növelni igyekszik szerepét a katonai szervezetben.