Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fregatton landolt a Lynx Wildcat

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. december 28. 10:28

A Brit Királyi Haditengerészet hamarosan hadrendbe álló új AgustaWestland AW159 Lynx Wildcat helikoptere november elején először landolt hajófedélzeten. Az intenzív tesztsorozat részeként a napokban újabb egység fogadhatta a forgószárnyast: ezúttal a Portsmouth tengerészeti bázis kikötőjében állomásozó HMS Iron Duke (Type 23) fregatt fedélzetén „tett látogatást”.

Az új Wildcat-ek az 1970-es évek közepe óta rendszerben álló Lynx helikoptereket váltják le, három éven belül a királyi haditengerészet fregattjain és rombolóin szolgálatot teljesítő helikopter-flotta gerincét alkothatják. A hajófedélzetére történő leszállás mellett a 31 tagot számláló tesztelő csoport a hajó hangárjába történő ki- és beszállítást, valamint a fedélzeti üzemanyag utántöltést is tesztelte.

A Wildcat pilótája, Lt. Cdr. Lee Evans elmondta: „Hasonlóan repül, mint egy Lynx, ami kedvező a pilóták szempontjából. Mégis egy stabilabb, erősebb forgószárnyasról beszélünk, melynek köszönhetően magabiztosabb lehet a pilótája. A tesztsorozat alatt begyűjtött adatok kiértékelése várhatóan 9 hónapot vesz majd igénybe."

Az előzetes tervek szerint 2012 januárjában megkezdődhet a Wildcat tengeri tesztsorozata.

A Lynx Wildcat 2011 novemberében az RFA Argus fedélzetén landolt