Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pristinai karácsony – magyaros menüvel

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2011. december 28. 9:22

Az MH KFOR Kontingensnél már a karácsonyi ünnepek előtti napokban fontos esemény történt: a Slim Lines táborba látogatott dr. Schmitt Pál köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.  A látogatás nagy elismerést jelentett a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartó katonák számára.

December 24-én délelőtt Tajti Miklós alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnoka ünnepi állománygyűlést tartott. Gratulált a második „KFOR-os kispapának", Nagy Gábor szakaszvezetőnek, akinek a napokban született meg kislánya, Lilla.

A kontingensparancsnok ezt követően tolmácsolta Domján László vezérőrnagy, MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnokának karácsonyi gondolatait. A tábornok kiemelte: fontosnak tartja az egymásra való odafigyelést, a barátságot, hiszen a műveleti területen a katonatársak helyettesítik a távoli családot.

Az MH ÖHP parancsnoka kérte, hogy a mindennapi feladatok mellett a katonák még jobban figyeljenek egymásra, és még nagyobb türelemmel legyenek a másik iránt, valamint teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy karácsony estéjén a békesség, a bajtársiasság és a szeretet egy jelképes családdá kovácsolhassa össze a Pristinában szolgálókat.

Üzenetében Domján tábornok ezt követően elismeréssel szólt mindazokról, akik még ilyenkor is szolgálatban vannak, dolgoznak, hogy mások önfeledten ünnepelhessenek.

December 24-én délelőtt került sor a korábban meghirdetett Betlehem-készítő verseny elbírálására is. A zsűri tagja volt a kontingens parancsnoka is, aki elmondta: meglepődött a kiállított versenymunkák sokszínűségén. A magyar katonák a klasszikus tradíciókat előnyben részesítve készítették el munkáikat sok-sok ötlettel, a táborban fellelhető természetes anyagokból.

A délután pedig – azok részére, akik ezen a napon nem voltak szolgálatban – beszélgetéssel, apró ajándékok átadásával telt, ami nagyon fontos volt minden katonának, hiszen műveleti területen karácsonykor fokozottan jólesik az odafigyelés.
A portugál-magyar közös vacsorát pedig a karácsonyi tombola követte.

Ezt követően szinte elnéptelenedett a tábor magyar része: az internet segítségével mindenki igyekezett együtt lenni a szeretteivel, a családdal.
Az éjféli mise alatt színültig megtelt a kis kápolna a magyar békefenntartókkal, ahol a tábori lelkész a türelemről és a megbocsátásról beszélt, majd a Himnusz hangjai csendültek fel.

Az ünnep hangulatát emelte a magyaros menü a karácsony első napján felszolgált ebédkor: palócleves, csülök pékné módra és mákos guba.