Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Friss hírek a lehetséges cseh F-35-ös beszerzésről

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. október 24. 16:27

A cseh kormány idén júliusban döntött arról, hogy ötödik generációs F-35-össel váltaná le meglévő, 14 gépes JAS 39C/D flottáját. A lehetséges beszerzés folyamatának soron következő lépését a közelmúltban teljesítette a cseh Védelmi Minisztérium.

f-35a

A védelmi tárca hivatalosan október 3-án nyújtotta be az amerikai fél részére az ajánlatkérést, mely szerint 24 gépet szereznének be az ötödik generációs típusból. Ez nem jelent kötelező jellegű vásárlást, csupán Csehország szándékát mutatja, mely alapján megkezdődhetnek a tárgyalások. A cseh és amerikai delegációk találkozói szeptemberben kezdődtek el, a soron következő látogatásokon a vásárlás és az üzemeltetés további kérdéseiről, valamint a cseh ipar esetleges bevonásáról is tárgyalnak. 2022 augusztusában egy tárcaközi tárgyalócsoport is megalakult, melyben a Védelmi Minisztérium képviselői mellett, képviselteti magát a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Kereskedelmi Minisztérium is.

A tervek szerint a cseh védelmi miniszter az elkövetkező egy évben lezajlott tárgyalások alapján 2023. október 1-jén tájékoztatja majd a kormányt az egyeztetések eredményéről. A kormány ezek alapján hozza majd meg a döntést, hogy megvásárolják-e az F-35-öst.

A cseh légierő 14 darab JAS 39C/D Gripent tart hadrendben: a cseh példányok lízingszerződése, mely két évvel meghosszabbítható, 2027-ben jár le. Ha 2023 végén pozitív döntés születik az F-35-ös beszerzéséről, akkor az a cseh haderő eddigi legnagyobb volumenű beszerzése lehet.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika
Kapcsolódó cikkek