Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Friss hírek Oroszországból

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 23. 10:38

Mint ismeretes, a tavalyi év végén az orosz légierő átvehette első modernizált Berjev A–50U légtérellenőrzőjét. A 2008-ban elindított program szülötte 2009-ben készült el, a gyártó 2011-ig tesztelte, ezután került sor átadására. A napokban Vlagyimir Drik ezredes, a légierő szóvivője új információval örvendeztette meg a sajtót: a tavaly év végén átadott A–50U január 17-én, kedden szolgálatba állt.

A technológiai és kényelmi szempontból is megújult AWACS Drik szerint az elmúlt két és fél hónapot a légierő kísérleti telepén töltötte, ahol alaposan letesztelték a szakemberek, illetve megismerkedett vele a műszaki brigád és a hajózóállomány is. Mostanra jutottak el odáig, hogy hivatalosan is szolgálatba állíthassák, és megkezdhesse működését régebbi típustársai mellett. Az Il–76 teherszállítón alapuló A–50U részt vesz majd minden nagyobb légierős és összhaderőnemi gyakorlaton, melyek során bizonyíthatja képességeit „élesben" is, együttműködve a többi új orosz típussal.

Szintén az orosz légierővel kapcsolatos hír, hogy elkezdődtek a harmadik, sorozatban gyártott Szu–35Sz vadászbombázó gyári tesztrepülései. A KnAAPO bejelentése szerint a repülőgép január 17-én, kedden szállt fel először a Komszomolszk-on-Amur repülőtérről. A kicsivel több, mint kétórás repülés során semmilyen probléma nem lépett fel. Szokás szerint az alapvető fedélzeti rendszerek, ellenőrző berendezések és a Szaturn 117S hajtóművek ellenőrzését végezték. A harmadik Szu–35Sz a normál gyári berepülési program teljesítése után kerül majd át az orosz légierő kötelékébe.