Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ganic visszatért Szarajevóba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 28. 12:41

Visszatért Szarajevóba a korábban Szerbia kérésére Londonban őrizetbe vett, majd öt hónapos jogi huzavona után kedden végül szabadlábra helyezett Ejup Ganic, a boszniai kollektív államelnökség volt tagja. A 64 éves Ganic szerda reggel hagyta el Londont, ahonnan először Isztambulba, majd a boszniai fővárosba utazott.

A Szerbia által háborús bűn elkövetésével vádolt Ganicot a szarajevói reptéren több százan, köztük a bosnyák-horvát föderáció parlamenti képviselői is üdvözölték.

Kedden egy brit bíróság elutasította az Ejup Ganic kiadását célzó szerb kérelmet. Szerbia azzal vádolja ugyanis Ganicot, hogy parancsot adott a Szarajevóból 1992. május elején kivonuló jugoszláv néphadsereg megtámadására. Az offenzíva következtében szerb adatok szerint 42 ember vesztette életét, és mintegy hetvenen megsebesültek.

Timothy Workman bíró azzal indokolta a szerb kiadatási kérelem elutasítását, hogy nem tártak eléje hitelt érdemlő új bizonyítékot, és hogy a Szerbia által Ganic ellen indított eljárás hátterében politikai indíték áll.

Ganicot szerb elfogatóparancs alapján március 1-jén vették őrizetbe a londoni Heathrow repülőtéren. Tíz nappal később egy 300 ezer fontos óvadék ellenében ugyan szabadlábra helyezték, az ítélethirdetésig azonban nem hagyhatta el a brit fővárost.

A boszniai szerb hatóságok, mindenekelőtt Milorad Dodik miniszterelnök kifogásolták a londoni bíróság döntését, mondván, hogy ebből is az látszik, a szerb háborús áldozatok kevésbé számítanak. A boszniai szerb média az ügy kapcsán idézett néhány helyi politikust, akik szerint a brit igazságszolgáltatás politikai nyomásnak engedett.

Haris Silajdzic, a boszniai kollektív államelnökség soros – bosnyák – elnöke úgy nyilatkozott, hogy végre igazságot szolgáltattak az ügyben. Silajdzic hangsúlyozta, hogy ezzel a döntéssel elveszik majd a szerb igazságszolgáltatás kedvét attól, hogy olyan emberek ellen indítsanak eljárást, akik Bosznia-Hercegovinát védték.

A Dnevni Avaz című boszniai napilapnak adott interjúban Ganic elmondta, hogy a bírósági határozattal egy új fejezet kezdődhet Bosznia és Szerbia kapcsolatában.

„A közös múltunkat nemzetközi bíróságok előtt kell rendeznünk. A boszniai állampolgárokat pedig kárpótolni kell az ellenük elkövetett erőszak miatt. Szerbiának jóvátételt kell fizetnie, és mint ahogy azt ez a határozat is megerősítette, fel kell adnia a népirtásra építő politikáját" – fejtette ki Ganic.