Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gbagbo továbbra sem hajlandó elismerni Ouattara választási győzelmét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 6. 11:21

Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök kijelentette kedd este egy francia tévének nyilatkozva, hogy Párizs követelése ellenére továbbra sem ismeri el választási ellenfelének, Alassane Ouattarának a győzelmét. Alain Juppé francia külügyminiszter korábban közölte, hogy tárgyalások folynak Gbagbo megadásáról, és már nagyon közel állnak ehhez.

Abidjanban a nemzetközileg megválasztott elnöknek elismert Ouattara fegyveresei elfoglalták az államfői rezidenciát, de Gbagbo, valamint a családja és kormányának tagjai állítólag egy bunkerbe zárkóztak be. A volt elnök fegyveres erőinek parancsnoka tűzszünetet kért az ENSZ-től, és bejelentette, hogy a lakosok megóvása érdekében egyoldalúan beszüntették a harcot. Szemtanúk szerint az elnöki palota környékén kedd délután már nyugalom volt. Előzőleg több napon át folyt ott a harc.

„Elképesztő, hogy egy ország sorsa egy külföldi tőkével játszott pókerpartin dől el. Imádkozom azért, hogy mindenkiben legyen annyi bölcsesség, hogy tudja, tárgyalni kell. (Ouattara) azonban nem akar leülni tárgyalni, mert külföldi fegyveres erőkre támaszkodhat. Nem vagyok kamikaze. Szeretem az életet. Hangom nem egy mártíré, nem akarok meghalni" – mondta Gbagbo a LCI francia tévéadónak adott nyilatkozatában, amelyet közép-európai idő szerint este fél nyolckor vettek föl.

CímkékENSZ