Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Generációváltás - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 13. 19:12

A légierő mindig is élen járt a modern technológiák alkalmazásában, kifejlesztésében. Napjainkra ugyanakkor már olyan összetett és költséges lett ez a tevékenység, hogy akár több mint 20 évig is eltarthat például egy generációs ugrást jelentő, teljesen új repülőgép megtervezése, tesztelése és a gyártás megszervezése.

MH_2022_11_boritó

A legjobb példa erre a pénzügyi téren és a mérnöki felkészültség tekintetében is egyedülálló lehetőségekkel rendelkező Amerikai Egyesült Államok: az ötödik generációs, nehezen észlelhető kialakítású, fejlett elektronikai és informatikai rendszerekkel támogatott F–35 Lightning II vadászbombázó-családot 1993-ban kezdték el tervezni, de csak 2015–16-ban álltak hadrendbe a különböző változatok első példányai. Persze a munkába fektetett idő és pénz valószínűleg meg fog térülni, hiszen a következő évtizedekben ez a korszakalkotó típus lesz az amerikai fegyveres erők (légierő, haditengerészet, tengerészgyalogság) és alighanem a NATO-országok elsődleges vadászbombázója is.

A fejlődés mindazonáltal nem állt meg az F–35-ös esetében sem: a légierős A és a haditengerészeti C változat hamarosan korszerű – a döntéstől függően a General Electrics vagy a Pratt & Whitney által kifejlesztett –, adaptív üzemű hajtóműveket kap, csökkentve a fogyasztást, egyúttal növelve a tolóerőt és a hatótávolságot. Emellett várhatóan a 2020-as évek végén debütálnak az AIM–120 AMRAAM pótlására érkező új generációs, nagy hatótávolságú, aktív radarvezérlésű légiharc-rakéták is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én megjelent számában!