Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gépjárműbalesetnél segítettek a katonák

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2021. augusztus 11. 18:52

Az M0-s autóúton történt baleset sérültjeit elsőként az MH Egészségügyi Központ katonái, Takács Gábor főtörzsőrmester, ápoló és Sárközi Tamás tizedes, gépkocsivezető látta el augusztus 11-én, szerdán. A segítségnyújtásban Katona István őrvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonája is részt vett.

baleset_kapott (3)

A két katona egy tűzszerész feladat biztosításához indult útnak a honvédség mentőgépkocsijával Tatárszentgyörgyre. Az M0-s autóút déli szektorában, az M5-ös lehajtó felé haladva a szembe sávon egy tetejére borult gépkocsira és egy mögötte fekvő sérült személyre lettek figyelmesek.

A baleset éppen akkor történhetett, hiszen a környéken dolgozó útkarbantartó munkások csak akkor futottak a helyszín felé. A katonák természetesen a legelső lehajtónál visszafordultak a mentőgépkocsival, eközben az Országos Mentőszolgálat ügyeletét is értesítették a balesetről.

A helyszínre érkezve egy terhes nőt találtak az úton fekve, akit azonnal megvizsgáltak és egy nyakrögzítővel láttak el. A hölgy férje szerencsére csak könnyebben sérült meg. A helyszínre hamarosan megérkezett az OMSZ Mentőorvosi autója, a vecsési mentőgépkocsi és néhány perccel később egy mentőhelikopter is leszállt a helyszíntől biztonságos távolságra.

Az MH Egészségügyi Központ katonái ekkor átadták a sérültek ellátását a mentőszolgálat szakembereinek, majd a mentőhelikopter felszállása után folytatták útjukat a tűzszerész feladat biztosítására.

Katona István őrvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonája - akinek CLS (Combat Live Saver- harctéri életmentő) végzettsége is van – Budapestről Szolnok irányába haladt, amikor az előtte körülbelül öt-hat autónyira haladó személyautó többször átfordult a levegőben. Az őrvezető azonnal megkezdte a földön fekvő sérült ellátását, szabad légutat biztosított, majd megvizsgálta a kismamát. Szerencsére törést, komolyabb vérzést nem észlelt.

Amikor a sérült hölgy magához tért zavart állapotban volt és kiderült, hogy nem tud magyarul. Egy másik, románul tolmácsoló segítségnyújtó segítségével Katona őrvezető megnyugtatta a kismamát a mentők kiérkezéséig.

 

baleset_kapott (5)
Címkékbaleset