Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ghána kínai kiképző repülőgépeket vásárolt

Szöveg: JETfly |  2008. március 10. 12:00

A ghánai fegyveres erők átvette a kínai, K–8 Karakorum típusú hangsebesség alatti kiképző-harci repülőgépek utolsó példányait.

A hírt Jo Boateng, a légierő altábornagya jelentette be a repülőgépek ünnepélyes átvételi ünnepsége után. A négy K–8 Karakorum repülőgép és egy földi szimulátor vásárlásáról szóló szerződést még 2006 júniusában írták alá a felek.
A szerződés ellenértékéről nem hoztak nyilvánosságra adatokat. A négy megvásárolt gép közül az első kettőt 2007. március 1-jén kapta meg a ghánai légierő.

A kínai K–8 Karakorum típusú repülőgép lényegében az egyetlen harci repülőgéptípus a Ghánai Légierő kötelékében. Az utóbbi években a repülőgéppark nagy része a repülőtereken vesztegel a repülőgépek rossz technikai állapota, valamint a szükséges tartalék alkatrészek hiánya miatt. Ezen okok miatt repülőkiképzés gyakorlatilag egyáltalán nem volt az országban.

A JL–8 Jiaolian–8 (az exportváltozat elnevezése a K–8 Karakorum) könnyű, többcélú felderítő/kiképző-harci repülőgépet a kínai Nanchang Aircraft Manufacturing Company és a pakisztáni Pakistan Aeronautical Complex fejlesztette ki 1990-ben. Az első prototípus 1993-ban emelkedett a levegőbe. 1993 óta több mint 500 darabot gyártottak a típusból, amelynek egy részét a világ 11 országába exportálták.