Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gidrán-látogatáson a parlamenti államtitkár

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. március 4. 16:24

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tett látogatást Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 4-én, hogy megtekintse a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett Gidrán páncélozott harcjárműveket.

PÁT_Gidrán (6)

A Magyar Honvédség átfogó fejlesztésének részeként az első tíz Gidránból (Ejder Yalçın) álló tatai flotta hamarosan negyven továbbival bővül majd. A török gyártású páncélozott harcjárművek a magyar igényeknek megfelelően készültek el, és az egyik legkorszerűbb harcászati támogató járműnek számítanak. Magyarország az első európai uniós állam, amely a járművet rendszerbe állítja, s a hazai hadiipar fejlesztésének részeként a jövőben Kaposváron is gyártani fogják. A mintegy hat méter hosszú, tizennégy tonnás önsúlyú járműben kilenc katona fér el, a kerekei golyóállóak, az alsó páncélzata pedig extra erős védelmet kapott, hogy aknaálló legyen. Lövegtornyában egy 12,7 milliméteres nehézgéppuska kapott helyet.

Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a tatai alakulatnál tett látogatásakor tájékoztatást kapott a harcjármű tulajdonságairól, felhasználhatóságáról és a kezelő személyzet felkészítéséről, majd részt vett egy dinamikus bemutatón, amelynek során ki is próbálhatta a Gidránt.

Kapcsolódó cikkek
Kismartoni_Mátyás12_210209

Útnak indultak a Gidránok

2021. február 9. 12:38

Gidrán_3

Harci paripa, kerekeken

2021. február 13. 7:19

Tata_Gidránok átadása (1)

Az első tíz Gidrán

2021. február 11. 19:41