Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gondok az új START-egyezmény körül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 17. 21:54

Egy kulcsfontosságú republikánus szenátor kelletlensége miatt veszélybe került az orosz–amerikai fegyverzetellenőrzési egyezmény idei ratifikálása, Joe Biden amerikai alelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy a kudarc nemzetbiztonsági kockázatokat vet fel.

Jon Kyl – aki a republikánusok részéről kulcsszerepet vállalt az egyezményről a Fehér Házzal folytatott tárgyalásokban – kedden közleményében a kormányzat tudomására hozta: egyéb feladatok, illetve az új START-egyezménnyel és az Egyesült Államok nukleáris haderejének korszerűsítésével kapcsolatos viták miatt nem hiszi, hogy a szenátusnak az idén még lesz ideje a szerződés ratifikálására.

Kyl bejelentése után Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy a kudarc fenyegetést jelentene az ország nemzetbiztonságára nézve, nem működne a fegyverzetellenőrzési rendszert, amely révén az Egyesült Államoknak rálátása van az orosz hadászati fegyverarzenálra.

Barack Obama amerikai elnök arról biztosította vasárnap Japánban orosz partnerét, Dmitrij Medvegyevet, hogy kérni fogja a szenátust, még az idén ratifikálja az új orosz-amerikai fegyverzetellenőrzési szerződést, mert a félidős választások nyomán ez jövőre már sokkal nehezebb lesz. A félidős kongresszusi választásokon a Demokrata Párt meggyengült a szenátusban, de az új összetételű felsőház csak januárban lép hivatalba.

A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START-III) áprilisban Prágában írta alá Obama és Medvegyev. Az új szerződés értelmében a két nagyhatalom hozzávetőleg negyedével csökkenti nukleáris arzenálját.
Több republikánuspárti szenátor azonban aggodalmát fejezte ki a szerződésben foglalt kötelezettségek megvalósítása ellenőrizhetőségével kapcsolatban, és attól is tart, hogy az új START-egyezmény korlátozhatja az Egyesült Államok lehetőségeit rakétavédelmi rendszere kiépítésére.