Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország felújítja Apache helikoptereit

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 9. 12:07

A görög védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta modernizációs programját, amelynek keretében 12 darab Boeing AH-64+ Apache típusú helikopter kerül felújításra, illetve további hét helikopter modernizációja is lehetséges. A helikopterek AH-64D Block II Apache Longbow verziójúak lesznek a felújítás végrehajtása után.

A program finanszírozására a védelmi minisztérium mintegy 400 millió eurót tervez.
A Strategy Page információi szerint a görög harci helikopterek a modernizáció keretén belül új, digitális pilótafülkét, a földi csapatok és a légierő más repülőeszközei közötti információs rendszert, valamint AN/APG-7-8 Longbow típusú fedélzeti lokátort kapnak. Az új fedélzeti lokátor beépítése után az AH-64 típusú helikopterek minden időjárási körülmények között képesek lesznek feladatvégrehajtásra, valamint a földi célok felderítésére tízkilométeres távolságig.

Napjainkban a görög légierő állományában 19 darab AH-64A+ és 11 darab AH-64D típusú helikopter található.
Az amerikai Boeing cég tervei szerint 2013 végéig befejezik az AH-64D Block II gyártását, majd megkezdik a Block III verzió gyártását. Az új verzió néhány eleme nem kompatibilis a korábbi kiadású helikopterek alkatrészeivel, ami azt jelenti, hogy 2013 után a kiöregedett AH-64 típusú helikopterek modernizációja gyakorlatilag nem lesz lehetséges.