Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovák harcoló alakulat Afganisztánban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 9. 12:18

Elképzelhető, hogy Szlovákia harcoló alakulatokat küld Afganisztánba – jelentette ki Ondrejcsák Róbert, a szlovák védelmi tárca államtitkára az Új Szó című napilap honlapján csütörtökön megjelent nyilatkozatában. Afganisztánban jelenleg mintegy 300 szlovák katona lát el újjáépítési és aknamentesítő feladatokat.

A szlovákiai magyar nyelvű lap kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e harcoló alakulatok küldését a közép-ázsiai országba, Ondrejcsák Róbert, a szlovák védelmi tárca államtitkára azt válaszolta, hogy „ezt a lehetőséget sem zárnám ki, de azt sem mondom, hogy sor kerül rá." Szerinte a kérdésre a még az idén lefolytatott stratégiai-védelmi felülvizsgálat után lehet válaszolni.

Az államtitkár a szlovákiai magyar napilap csütörtöki számában olvasható interjúban Szlovákia legfontosabb NATO-missziójának nevezte Afganisztánt. „Tárgyalások folynak a részvétel megerősítéséről is, de döntés még nem született. Az esetleges létszámnövelés sem lesz gyors, ezek kényes és költséges dolgok, tehát mindent meg kell fontolni" – mondta Ondrejcsák Róbert, aki szerint Szlovákia jövő évi költségvetésétől is függ a misszió esetleges bővítése.

„A szövetségesekkel is tárgyalni kell, milyen erősítésre lenne szükségük" – mondta a szlovák védelmi tárca államtitkára.