Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel folyik a Mladic utáni kutatás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 21. 15:49

Teljes intenzitással folyik Szerbiában a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok utáni kutatás – közölte kedden a belgrádi kormány egyik minisztere, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) főügyésze bírálta Szerbiát, mondván, nem kielégítő a balkáni országnak a törvényszékkel való együttműködése.

Rasim Ljajic, a törvényszékkel való együttműködésért felelős szerbiai testület vezetője a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint „meglepetésének" adott hangot Serge Brammertz főügyész előző napi kijelentése miatt.

A szerb illetékes azt mondta, „elsőrendű államérdek" Mladic elfogása. Hozzátette, a szerb hatóságok szívesen meghallgatnak minden javaslatot, amely „növeli a hágai szökevények megtalálása és letartóztatása érdekében kifejtett szerb erőfeszítések hatékonyságát".

Serge Brammertz hétfőn Hágában újságírók előtt kijelentette, szakadék tátong a hágai törvényszékkel való együttműködéssel kapcsolatos szerbiai politikai beszéd és a tényleges tettek között. Mint mondta, „a helyzet távolról sem tökéletes", a szerb hatóságoknak nagyobb erőfeszítést kell kifejteniük Mladic elfogása érdekében.

Megfigyelők szerint Brammertz megszólalásával azt akarta jelezni, hogy ahhoz, hogy Szerbia európai integrációjának ügye előrehaladjon, nem elég a 27-ekkel Koszovó ügyében megkötött kompromisszum, kell hozzá a hágai törvényszékkel való maradéktalan együttműködés is.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék még két szerb háborús bűnöst keres, Ratko Mladicot és Goran Hadzicot, aki a horvátországi háború alatt fennállt, rövid életű államocska, a Krajinai Szerb Köztársaság vezetője volt, és aki Hága szerint felelős horvát civilek Kelet-Szlavóniából való tömeges elűzéséért és több száz ember megöléséért.

CímkékKoszovó