Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távlati NATO-ígéret Grúziának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 21. 15:54

A NATO novemberi lisszaboni csúcstalálkozóján meg fogják ismételni azt a 2008-ban tett ígéretet, hogy Grúzia jövője az euroatlanti integrációban van, és hogy az ország idővel az észak-atlanti szervezet tagjává fog válni – mondta Jamie Shea, a NATO politikai tervezési igazgatója kedden Brüsszelben.

A 2008. tavaszi bukaresti NATO-csúcson ez az ígéret két ország – Grúzia mellett Ukrajna – vonatkozásában hangzott el. Ami azonban Ukrajnát illeti, Jamie Shea az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: az atlanti szövetség nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az új kijevi vezetés immár nem törekszik a NATO-tagságra. Ennek nyilván tükröződnie kell majd a lisszaboni zárónyilatkozatban, ami viszont nem jelenti azt, hogy a NATO nem akar együttműködni egy sor területen Ukrajnával – mondta a politikai tervezési igazgató.

Jamie Shea – a NATO korábbi szóvivője – a kaszpi térség biztonságának kérdéseiről az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű brüsszeli elemző műhely által szervezett kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy Lisszabonban a NATO meg akarja ismételni a Grúziával kapcsolatban tett kötelezettségvállalást. Hogy azonban mikor jöhet el Grúzia NATO-csatlakozásának az ideje, erről nem kívánt találgatásba bocsátkozni.

A konferencia után az MTI-nek nyilatkozva elmondta: azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy pontosan milyen állásfoglalás születik majd Grúziáról és Ukrajnáról, a szövegezési munka ugyanis még nem ért véget. De – tette hozzá – az atlanti szövetségnek tudomásul kell vennie az ukrán taggá válási ambíciók megszűntét. Ettől függetlenül – szögezte le – a NATO egy sor területen igyekszik együttműködni Ukrajnával.

Magán az EPC-rendezvényen Shea két szempontból is kiemelte a kaszpi térség – és azon belül Grúzia – növekvő fontosságát. Az egyik az, hogy a hagyományos haderőkről korábban Moszkvával kötött megállapodást az orosz fél egy ideje deklaráltan nem tartja be, megszüntette például a csapatmozgásokról előírt adatszolgáltatást. A NATO szeretne változtatni ezen a helyzeten, és az úgynevezett szárnytérségekben – márpedig a Dél-Kaukázus jellegzetesen ilyen térség – különösen fontos kérdés a haderők elhelyezkedése. Az atlanti szervezet szeretné elérni annak az elvnek a következetes érvényesítését, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak egyikében se tartózkodjanak külföldi katonák az ország kormányzatának akarata ellenére, illetve beleegyezésének hiányában – mondta a politikai tervezési igazgató.

Grúzia két szakadár tartományában – Abháziában és Dél-Oszétiában – orosz haderő állomásozik.

A kaszpi térség jelentősége az úgynevezett újszerű biztonsági kihívások szempontjából is megnőtt – fejtette ki a kerekasztal-vitán Jamie Shea. Mint mondta, a térség országait segíteni kell az energetikai infrastruktúra biztonságossá tételében, egyebek közt számítástechnikai vonatkozásban is, mert az újszerű biztonsági fenyegetések egyike a kibernetikai hadviselés. Azzal, hogy a kaszpi térség országainak ebben segítséget nyújtanak, egyben az európai NATO-országok energiaellátási biztonságát is növelik – hangsúlyozta a NATO politikai tervezési igazgatója.

 

CímkékEBESZNATO