Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újjá kell építeni a honvédelem rendszerét!

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 22. 5:52

A városban jelenlévő katonai szervezetek életével, elhelyezésével és feladataival ismerkedett meg – egynapos székesfehérvári programján – dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. A szeptember 21-ei látogatáson az alakulatok az állománygyűlésen kaptak tájékoztatást a következő időszak honvédelmi kérdéseiről.

A hivatalos fogadás után Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka tett jelentést. A miniszter ezután a Műveletirányító Központ munkájával ismerkedett meg. Itt az elmúlt napok eseményeiről közvetlenül jelentettek a tárcavezetőnek a jelentősebb missziók parancsnokai.

Székesfehérvári látogatásán Hende Csaba állománygyűlést tartott a helyőrségbe települt alakulatok katonái és polgári alkalmazottai számára. A miniszter rövid tájékoztatójában kiemelte: tovább dolgoznak a honvédség társadalmi megbecsülésének és presztízsének a visszaállításáért. Hozzátette azt, hogy az afganisztáni missziót a legnagyobb és a legveszélyesebb küldetésként kezelik. A szervezeti élettel kapcsolatban Hende Csaba elmondta: „a Honvédelmi Minisztérium és a HM Honvéd Vezérkar október 1-től új struktúrában fog dolgozni. Átlátható, világos szerkezetben." Az a cél – hangsúlyozta a miniszter –, hogy mindenki a legjobb képessége szerint tudja majd a feladatait elvégezni. Hozzátette: a minisztériumi átalakítást az MH ÖHP feladatrendszerének átdolgozása követi majd, a munka párhuzamosan folyik majd az új vezérkari struktúra kialakításával.

 

A honvédelem jövőjével kapcsolatban a tárcavezető leszögezte: az eddigi csapatlátogatásai során sok kiváló katonával találkozott. Ez jelentheti azt az alapot, amelyen előre lehet lépni a honvédelem rendszerének újjáépítésében. Annak minden elemét meg kell újítani! A jogalkotásban újra át kell gondolni a honvédelmet érintő törvényi szabályozásokat. Tájékoztatójában Hende Csaba kiemelte, hogy „a katona, a honvéd a honvédelem legfontosabb eleme", ezért szükséges a megbecsülésük, a kedvezőbb élet és szolgálati körülmények biztosítása. Meg kell, hogy valósuljon a kiszámítható életpálya is: a tiszteknél, tiszthelyetteseknél és a szerződéses állománynál egyaránt! Utóbbi esetében a legjobbaknak biztosítani kell a további szolgálat lehetőségét is – hangsúlyozta a miniszter.

Beszédének végén kiemelte: a honvédségnél legutóbb az Orbán-kormány hajtott végre jelentős illetményemelést. „Tisztában vagyunk azzal, hogy az azóta eltelt évek alatt az akkori emelt illetmény sokat veszített az értékéből. Ez egy olyan feladat, amelyben a kormány és az Országgyűlés egészének a támogatását fogom kérni."

Az állománygyűlés végén lehetőség volt arra, hogy a katonák kérdéseket tegyenek fel a honvédelmi miniszternek. Hende Csaba az életpálya modellel, az egyéni értékelési rendszerrel, az egészségügyi szabadságokkal, a missziós egészségügyi szűréssekkel és a bürokráciával kapcsolatban adott válaszokat.

Az egész napos program befejező részében a miniszter bemutató foglalkozásokon ismerkedett meg az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj feladataival, technikai eszközeivel, valamint az alakulatok elhelyezését biztosító objektumokkal.

 

Kép és szöveg: Demeter Ferenc