Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerkezet- és szemléletváltás

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 22. 6:04

A védelmi tárca első 100 napjáról tartott nyilvános előadást Fodor Lajos. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Biztonságpolitikai Szakkollégiuma meghívását fogadta el.

A nagy érdeklődéssel kísért eseményen az államtitkár először a kormányváltás első hetének eseményeit idézte fel. Utalt a gyors döntések fontosságára, hiszen az új adminisztráció felállítása nem tűrt halasztást. A honvédelmi miniszter által felkért államtitkárok, helyettes államtitkárok és közvetlen munkatársaik már május utolsó napján munkába álltak. Ezt követő napokban megtörtént a váltás a vezérkari főnöki, a helyettesi poszton, a katonai titkosszolgálatok élén és több főosztályvezetői, osztályvezetői beosztásban is. Még ezekben a napokban áttekintette az új vezetés a külszolgálati beosztásokat és az ide kijelölt személyek névsorát.

Ezután a közigazgatási államtitkár az első hónap főbb eseményeiről szólt. Ekkor történt a tárca költségvetésének áttekintése, valamint az árvízi védelemben való közreműködés. Ekkor került nagyító alá a missziók mandátuma – benne a honvédelmi miniszter afganisztáni és balkáni látogatásának összegzése – s az ezt követő felülvizsgálatok tapasztalatainak elemzése. Sok munkát adott az új vezetésnek a nemzetközi repülőnap lebonyolítása és a tisztavatás új rendjének kialakítása. Ebben az időben került napirendre a harmadik 3D NATO-lokátor ügye, amelynek helyéről hamarosan döntés várható. Az első hónapban kezdődött meg a gazdasági társaságok, a gazdálkodást folytatató szervezetek átvilágítása, az esetleges visszaélések feltárása, végezetül az új kommunikációs stratégia kialakítása.

 

A második hónap legfontosabb feladataként említette meg Fodor Lajos, a honvéd egészségügy és a tisztképzés átalakításának megkezdését, egy új közszolgálati egyetem létrehozásában való közreműködést. Sok munkát adott – a jövőben még többet ad – a dereguláció, a túlszabályozottság csökkentése. Hasonlóképpen nagy feladat lesz a laktanyák őrzés-védelmének átvétele és katonai feladattá tétele.

A harmadik hónap eseményeire térve az államtitkár a minisztérium és a vezérkar új struktúrájáról szólt, amelyet szemléletváltás is követett. Megkezdődött a párhuzamosságok megszüntetése, a gazdasági társaságoknál a vezetőváltások, az igazgatótanácsok, felügyelő bizottságok teljes átalakítása. Ekkor neveztek ki miniszteri biztost a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, megvizsgálták az Állami Egészségügyi Központ adósságállományát. Ezt követően a Honvédelmi Minisztérium új szervezeti felépítését ismertette az államtitkár, hangsúlyozva, hogy átfogó változások következtek be a vezetésben. Az időszak tennivalói között említette az önkéntes tartalékos rendszer áttekintését, a Hjt. átdolgozásának előkészítését. Kritikusan szólt Fodor Lajos a Magyar Honvédség képességeinek hiányosságairól, az egyes területeken tapasztalt jelentős gyengülésről, az egészséges arányok megbomlásáról. Végezetül, a védelmi tervezés aktuális kérdéseiről és a nemzetközi kapcsolatok erősítéséről beszélt az államtitkár.

Fodor Lajos összegzésként leszögezte: a Magyar Honvédég személyi és technikai képességvesztései ellehetetlenítették alkotmányos kötelességének maradéktalan teljesítését. Ennek visszaszerzésére – bár azonnal megtették a szükséges lépéseket – évekre lesz szükség. Az államtitkár megerősítette a prioritások megváltoztatását, és puritán, sallangmentes, költségtakarékos kormányzást ígért a honvédelem egész területén.

Előadása befejezése után Fodor Lajos közigazgatási államtitkár a hallgatók és a vendégek kérdéseire válaszolt.

 

Kép és szöveg: Z.T.