Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

GPS-használatot tanítanak a magyar katonák

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. október 13. 5:54

Újabb feladattal bővült az MH PRT katonáinak tevékenysége. Az Afgán Biztonsági Erők a közeljövőben GPS vevőegységeket kapnak, melyek segítségével kihasználhatják a műveleteik tervezéséhez és végrehajtásához a műholdas helymeghatározó rendszer adta lehetőségeket.

Ennek kapcsán érkezett a felkérés, hogy még az eszközök beszerzése előtt készítsék fel a magyar katonák a rendőrség, a hadsereg és a biztonsági szolgálat tisztjeit a GPS vevők kezelésére. Így amikor azok megérkeznek a felhasználók már azonnal felkészülten vehetik használatba.
Az újjáépítési csoport tagjai naponta járnak ki a tartomány – nemrég létrehozott – Műveleti Koordinációs Központjába (OCC-P), amely az Afgán Nemzeti Hadsereg, az Afgán Nemzeti Rendőrség, az Afgán Nemzetbiztonsági Szolgálat és az ISAF közötti együttműködés összehangolására jött létre. Itt a biztonsági helyzet és a napi események megvitatása után tanítják a magyarok az afgán tiszteket a globális helymeghatározó rendszer használatára, illetve ehhez kapcsolódóan más térképészeti ismeretekre.

1595892333
 

A feladat egyik fél számára sem könnyű, mivel jelenleg az oktatásokon csak annyi eszköz áll rendelkezésre, amennyit a magyar kontingens nélkülözni tud a saját tevékenysége zavartalan folytatása mellett. Mivel a GPS vevők menürendszere és a használt térképek többsége nincs feliratozva dari nyelven, így a nyelvi problémák áthidalása is komoly feladat. Ennek ellenére jó ütemben sajátítják el az ismeretanyagot a „tanítványok", ami lelkesedésüknek és eltökéltségüknek köszönhető. Tisztában vannak vele, hogy a jövőben kulcsfontosságú lesz az eszközök használata és egy-egy művelet sikere vagy bukása akár ezeknek az eszközöknek a hozzáértő alkalmazásán múlhat.

Eddig már hat alkalommal tartottak oktatást az MH PRT katonái az Afgán Biztonsági Erők tisztjeinek, amely elegendő volt az alapok elsajátítására. A jövőben szeretnék tovább gyakoroltatni a leendő felhasználókat, hogy készség szintjén tudják kezelni az eszközöket.

Igény merült fel híradó felkészítésre is, ugyanis a koordinációs központ nemrég kapott műholdas híradó eszközöket a nemzetközi erőktől. Ezért a magyarok megkezdték a műholdas kommunikáció sajátosságinak, lehetőségeinek, illetve korlátainak ismertetését is, annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a kapcsolattartás a különböző katonai és rendőri egységek között.

1595892333
1595892333