Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatták Kovácsics Ferenc kinevezését a Katonai Biztonsági Hivatal élére

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. október 13. 6:07

Támogatta Kovácsics Ferenc vezérőrnagy kinevezését a Katonai Biztonsági Hivatal élére az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. A képviselők tíz igen és hat tartózkodó szavazat mellett találták alkalmasnak a vezérőrnagyot a poszt betöltésére.

Kovácsics Ferencet a honvédelmi miniszter javasolta a KBH élére, mert a korábbi főigazgató, Stefán Géza júniusban elhunyt. Kovácsics Ferenc 1998 óta a főigazgató helyetteseként, majd Stefán Géza halála után megbízott főigazgatóként dolgozott a hivatalnál.

A tábornok kérdésre válaszolva elmondta, hogy ugyan a KBH költségvetése szűkös, de biztosítja a tervezett feladatokat, ő maga pedig gondos gazdaként tervezi vezetni a szervezetet, és amennyiben szükségesnek mutatkozik, belső átcsoportosításokkal is biztosítja az operatív tevékenység feltételeit. Kovácsics Ferenc emellett arról is tájékoztatta a testület tagjait, hogy a hazai titkosszolgálatokkal és rendőri szervezetekkel a KBH kapcsolata új alapokra helyeződik, melyet az operatív vezetők együttműködése és rendszeres találkozója biztosít a jövőben.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a jelölt meghallgatását követően tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy Kovácsics Ferenc vezérőrnagy jól képzett, tapasztalt vezető, ezért javasolja a KBH főigazgatójának. Ugyanakkor kiemelte, hogy a vonatkozó felmérések alapján a KBH európai szinten is az egyik leghatékonyabb szervezet, melynek kémelhárítási és alkotmányvédelmi szempontból is fontos, hogy kinevezett főigazgatója legyen. Kiemelte: a parlamenti pártok frakcióvezetőivel már egyeztetett a kinevezésről, javaslatáról pedig konszenzus alakult ki a megbeszéléseken.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága végül 10 igen és 6 tartózkodás mellett támogatta Kovácsics Ferenc vezérőrnagy KBH főigazgatóvá történő kinevezését.

Fotó: hm.gov.hu