Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúziába és Ukrajnába utazik az amerikai alelnök

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 1. 9:13

Kedden Azerbajdzsánba, Grúziába és Ukrajnába utazik az amerikai alelnök, Dick Cheney. A látogatás célja, hogy megerősítse az Egyesült Államok támogatását Oroszország e “hátsó udvarában”. Erkölcsi támogatásról van szó, amelyet a Bush-kormányzat különösen fontosnak tart a grúziai események után.

Az alelnök ellátogat Tbiliszibe, a grúz fővárosba is, miközben -hírek szerint- az amerikai katonai vezetés azt tanulmányozza, hogy hogyan építse újra Grúzia hadseregét úgy, hogy azzal ne provokáljon semmiféle orosz válaszlépést.

Eközben vasárnap Dmitrij Medvegyev leszügezte: visszavonhatatlan Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének orosz elismerése! Az orosz elnök vasárnap, a kaukázusi válság kapcsán összehívott európai uniós csúcstalálkozó előestéjén sugárzott tévéinterjújában, egyúttal felvetette más országokkal szembeni orosz szankciók lehetőségét és elutasította az Egyesült Államok által uralt egypólusú világrendet.

Medvegyev az egyszerre három orosz tévécsatornán sugárzott interjúban kijelentette: országa meghozta a két terület elismerésére vonatkozó döntését, amely visszavonhatatlan, és “más kérdés", hogy a többi ország is elismeri-e független államként a két területet.

Úgy vélekedett, hogy Abházia és Dél-Oszétia elismerésének folyamata meglehetősen hosszú ideig eltarthat, de Moszkva álláspontja ettől nem változik meg. Az orosz elnök kedden írta alá a két szakadár grúziai terület függetlenségének orosz elismerésére vonatkozó rendeletet, ami Nyugaton éles bírálatokat keltett.

A NATO-tagállamok szerdán felszólították Moszkvát az elismerés visszavonására. Oroszország példáját még egyetlen külföldi állam – köztük Oroszország egyetlen szövetségese – sem követte, Moszkva kifejezett felhívása ellenére sem. Medvegyev az interjúban elmondta azt is, hogy Moszkva “nemzetközi szerződéseket" készül kötni Abháziával és Dél-Oszétiával, rögzítve a két terület számára nyújtandó orosz katonai, gazdasági, humanitárius és szociális segítséget. Oroszország feladatának azt nevezte az államfő, hogy szavatolja Abházia és Dél-Oszétia lakosainak a békét és nyugalmat.

Medvegyev az országa elleni esetleg szankciókról határozó EU-csúcs előtti nyilatkozatban értésre adta, hogy nem ijedt meg a szankciófenyegetésektől, sőt felvetette más országokkal szembeni orosz büntető intézkedések lehetőségét. Megjegyezte, hogy Moszkva nem híve a szankcióknak, amelyekhez csak rendkívüli esetekben folyamodik. Orosz szankciók bevezetéséhez külön erre vonatkozó törvényeket kell beiktatni az orosz jogrendbe, de Moszkva szükség esetén elfogadhat ilyeneket. Medvegyev mindazonáltal a kívánt céllal ellentétes hatást kiváltónak tartja e lehetőséget.