Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúziai megfigyelők: teljes a létszám

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 30. 8:50

Teljes létszámban működésének helyén van már a grúziai tűzszüneti megállapodás végrehajtását megfigyelő EU-misszió, és megkezdte a grúz törzsterületen létesített állásokban tartózkodó orosz erők visszavonásával kapcsolatos részletek megvitatását az illetékes orosz katonai vezetőkkel – közölte az Európai Unió egy magas rangú tisztségviselője.

Több mint 300 fős EU-misszió érkezett Grúziába – mintegy 200 megfigyelő és több mint száz főnyi kiszolgáló személyzet. A megfigyelők megkezdték megfigyelőhelyeik elfoglalását a terepen, és október elsejének hajnalára készen állnak majd feladatuk ellátására – mondta újságíróknak a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő.

Négy irodát létesítettek az EU-megfigyelők számára grúz területen: az egyiket a fővárosban, Tbilisziben, egy másikat a szakadár Dél-Oszétiához közeli Goriban, a harmadikat a szintén szakadár Abházia határa melletti Zugdidiben, a negyediket pedig Poti fekete-tengeri kikötőben.

Kedden, a tervek szerint Grúziába utazik Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Megszemléli a megfigyelők csapatát, és találkozik Miheil Szaakasvili grúz államfővel.

Augusztus elején vonultak be orosz csapatok az Egyesült Államokkal baráti viszonyban lévő Grúzia területére. Ennek előzményeként Tbiliszi kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze szakadár területét, Dél-Oszétiát, amely a kilencvenes évek elején vált külön Grúziától orosz támogatással.

Oroszország úgy értelmezi az orosz csapatkivonásról és a tűzszünetről kötött megállapodást, hogy az EU-megfigyelők csak Grúzia törzsterületén tevékenykedhetnek, a Grúziától ténylegesen elszakadt és Moszkva által már függetlenként elismert Dél-Oszétia és Abházia területén nem.