Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúziának kémkedő orosz katonatisztet fogtak el Moszkvában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 15. 14:24

Grúzia javára történő kémkedés formájában elkövetett hazaárulás gyanúja miatt őrizetbe vették David Alijev főhadnagyot, aki az orosz hadsereg déli katonai körzetében szolgált – közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) illetékes szóvivője pénteken. Alijev a gyanú szerint a grúz titkosszolgálatok megbízásából a körzetben állomásozó orosz katonai erőkről gyűjtött titkos információkat. Előállították édesanyját is, aki a fia által gyűjtött adatokat Grúziába szándékozott vinni – mondta a szóvivő.

A főhadnagyot tájékoztatták az ellene felhozott vádakról, az ügyben bűnvádi eljárás indult, és folyik a nyomozás.

Tavaly legalább két hangos kémügy volt Grúzia és Oroszország között.

Novemberben 13 személyt vettek őrizetbe Grúziában Oroszország javára elkövetett kémkedés gyanújával, köztük négy orosz állampolgár volt, neveikből ítélve két örmény, egy grúz és egy orosz nemzetiségű, s négyük közül három az orosz mellett grúz állampolgársággal is rendelkezett. Az orosz külügyminisztérium az ügyet Miheil Szaakasvili grúz államfő rezsimje által elkövetett provokációnak minősítette.

Előzőleg márciusban az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság Hvicsi Imerisvilit és Marlen Bogdanovot, az orosz hadsereg két volt tisztjét ítélte 13, illetve 15 év szabadságvesztésre és katonai rangjától való megfosztásra hazaárulás miatt, és Zaza Herkeladzét, a grúz hírszerzés munkatársát, akit kémkedésben találtak bűnösnek, 11 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtották.

Oroszország és Grúzia kapcsolatai 2008 augusztusában romlottak meg, amikor Grúzia megtámadta a tőle korábban elszakadt Dél-Oszétiát, amelynek megsegítésére Oroszország beavatkozott katonailag. Később Moszkva elismerte mind Dél-Oszétia, mind pedig a szintén Grúziától hosszas harcok árán elszakadt Abházia függetlenségét. A lépés mindössze néhány követőre talált, és éles bírálatokat váltott ki Nyugaton, ahol továbbra is Grúzia területi épsége mellett lépnek fel. Moszkva a konfliktus óta nem hajlandó szóba állni Miheil Szaakasvili rezsimjével, Grúzia a NATO felé tájékozódik.

CímkékNATO