Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Guantánamó: Európa pontos válaszokat vár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 14. 8:47

Európa azon döntése, hogy befogad-e guantánamói foglyokat, függ azoktól a válaszoktól, amelyeket az EU Washingtontól vár az esetleges kockázatokat illető kérdéseire – nyilatkozott pénteken Brüsszelben Jacques Barrot, az Európai Bizottság biztonsági és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke.

Barrot hétfőn és kedden – Ivan Langernek, az EU soros elnökségét adó Csehország belügyminiszterének társaságában – az Egyesült Államokban tárgyal Eric Holder amerikai igazságügyi és Janet Napolitano belbiztonsági miniszterrel.

A januárban hivatalba lépett Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy egy éven belül zárják be a Kuba szigetén, a guantánamói amerikai katonai támaszponton belül található fogolytábort. E táborban olyan személyeket őriznek vádemelés nélkül, akiket a terrorizmus elleni harc nevében fogtak el, részben az afganisztáni harcok során. Az amerikaiak felvetették, hogy szeretnék, ha Európa befogadna többeket a bezárandó tábor azon foglyai közül, akiket az Egyesült Államok nem kíván bíróság elé állítani, de eredeti hazájukba sem akarja őket visszaküldeni, mert ott elképzelhetően kínvallatás várna rájuk.

Barrot most úgy nyilatkozott: pontos kérdésekre pontos választ vár az amerikaiaktól, mert az unió tisztában kíván lenni az esetleges befogadás kockázataival.

Eddig csak néhány uniós tagország hangoztatta nyitottságát a befogadás gondolata iránt.

Jacques Barrot most elmondta: szerepel az uniós kérdések sorában az afganisztáni bagrami légitámaszpont ügye is. Az Egyesült Államok, miközben Guantánamót be akarja zárni, Bagramon is tart fogva lázadókat.

“Ha segítünk Guantánamo bezárásában, akkor ezt azért tesszük, hogy elkerüljük az ilyen hibák megismétlődését. Szeretnénk, ha az Egyesült Államok megmutatná, ezentúl a személyek alapvető jogai, így a kínzás tilalma tiszteletben tartása mellett folyik a terrorizmus elleni harc" – nyilatkozott az Európai Bizottság alelnöke.