Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékeket és családot is jelent az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 14. 8:42

A biztonságnak nemcsak katonai értelme van, de kiterjed az energiaellátás vagy akár a bűnözés elleni fellépésre is – közölte pénteken Zágrábban a magyar külügyminiszter, a NATO létrejöttének és első keleti bővítésének kettős évfordulójára rendezett konferencián.

A Zágrábi Egyetem politikatudományi karán tartott előadásában Göncz Kinga kifejtette: a biztonságpolitikai szervezet egyik sikerét jelentette a 10 évvel ezelőtti keleti bővítés, amely üzenet volt más országok számára is, hogy ez elérhető cél. Kifejtette, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Horvátország NATO-csatlakozásának, és reményét fejezte ki, hogy az áprilisi NATO-csúcson már teljes jogú tagként vehet részt a horvát küldöttség.

Gordan Jandrokovic horvát külügy- és európai integrációs miniszter arról beszélt, hogy országa számára az észak-atlanti szervezethez való csatlakozás nemcsak a biztonsági szervezetbe való belépést jelenti. Az integráció a globális közösséghez, a Nyugathoz való tartozást is megtestesíti egy olyan ország számára, amely jelentős árat fizetett a béke eléréséért.

Martinusz Zoltán, Magyarország brüsszeli NATO-nagykövete hasonlóképpen fogalmazott. Meglátása szerint nem csupán biztonságot jelent a NATO, de értékeket, családot is.

Göncz Kinga zágrábi tárgyalásainak végén részt vett az Ady Endre Magyar Kultúrkör és a magyar nagykövetség által szervezett március 15-ei ünnepségen.