Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Gulyáságyú” Soponyán

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. szeptember 18. 20:27

Idén szeptember első napjaiban rendezték meg a „Vadételek asztala” – III. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál nevezetű rendezvényt. A Magyar Katonai Kulináris Csapat, vagyis, ahogy mindenki ismeri őket a Katonaszakács Válogatott  „Gulyáságyú” név alatt négy fővel képviseltette magát az eseményen.

A szervezők a látogatókat egész napos műsorral várták, de természetesen mindenkit leginkább a szakácsverseny érdekelt, amelyre 35 csapat nevezett. A feladat pedig az volt, hogy az előre megadott vadhúsból egyedi vagy éppen már jól megszokott kompozíciót állítsanak elő.

A katonaszakácsok a megérkezésüket követően a részükre biztosított sátor alatt kialakították a főzés és a tálalás asztalait, illetve a reprezentációs részleget. Mind a kiszolgálásnál, mind a külcsínnél, s legfőképpen az étel tálalásánál gondot fordítottak arra, hogy ne vesszenek el a „hétvégi bográcsozók" tömegében. Pedig a verseny előtt az eseményről mindössze annyit tudtak, hogy őz-, szarvas-, vaddisznó- vagy muflonhús felhasználásával kell harminc adag ételt lefőzni, és a húson kívül minden hozzávaló beszerzése a csapat tagjaira vár.

1595891442
A katonaszakácsok az előzetes egyeztetések és vadreceptek áttekintése után három-négy ételből „gyúrtak össze"  egyet, így a következő menüvel indultak:

Fővadászné vadpörköltje (borókás szarvaspörkölt vargányával és kakasherével),
Narancsos aszalt szilva ragu (vörösborban párolt narancs és aszalt szilva),
Erdők-mezők tarhonyája (tarhonya császárszalonnával, laska-, szegfű-, rókagombával és fenyőmaggal),
Almapaprikában szervírozott házi csalamádé.

A „Gulyáságyú" tagjai a regisztrációt és a sorsolást követően megkapták a konyhakész, felkockázott húst, melynek fajtájáról semmit nem tudtak, azt nekik kellett kitalálni (szarvasra tippeltek, ami igaznak bizonyult!). A menüt négy óra alatt kellett elkészíteniük, ami a rutinos katonaszakácsoknak igazán nem okozott gondot, kényelmesen végeztek a feladattal.

A verseny szabályai szerint a megfőzött harminc adagból húszat „értékesíteni" kellett, a finomságot a látogatók az úgynevezett kóstolójegy leadásával ízlelhették meg. Mint a csapat tagjaitól megtudtuk: nem kellett „vadászniuk" a vadra éhes bámészkodókra, mert katonaszakácsok ételkölteményének hamar híre ment, még a zsűri kétszer is kóstolta meg… 

Így természetesen a jó eredmény sem maradt el, a honvédségi „Gulyáságyú„ csapat a „Legjobb szarvas étel„ kategóriában az első helyezést érte el.

A „Gulyáságyú" csapatot egyébként Gyenes Tamás közalkalmazott, Kovács Péter főtörzsőrmester, Kovács Attilla törzsörmester (mindannyian az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél szolgálnak), illetve Cselyovszky Zoltán törzsőrmester (az MH Támogató Dandár katonája) alkották.

1595891442
 

1595891443