Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat a „szőke” Tiszán

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. június 19. 6:41

Június 6-án kezdődött a BLACK RIVER 2011 elnevezésű gyakorlat, amelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj kijelölt állománya vesz részt június 17-ig.

A gyakorlatot immár negyedik alkalommal hajtják végre Szentes helyőrségben, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Tisza folyó bal partján található vízi bázisán. Itt két oktatási helyszínen két fő feladatuk van a katonáknak: a folyam paramétereinek meghatározása (a folyó sodrási sebessége, szélessége, gázlómélysége, mederanyaga, illetve a partvonal meredeksége), illetve a rendszeresített eszközökkel történő vízi akadályok leküzdése. A szállítóeszköz harcszerű megközelítése, illetve átvizsgálása után a tűzszektorok folyamatos biztosítása mellett az alegység átkel a folyó másik oldalára, ahol a partfogást követően hídfő és gyülekezési körlet kialakítására kerül sor.

A Kurca partján további három foglalkozási helyen zajlik a gyakorlat. Erőszakos vízi átkelés, vízi akadály leküzdése szükségeszközökkel (tutaj, úszó csomag készítés), rendszeresített eszközből való vízre deszant – e feladatok állnak a felderítők előtt. A gumi rohamcsónakból történő vízre kirakásnál figyelni kell, hogy a katona a felszerelését a vízre érkezésnél ne hagyja el. A csónak szabályos elhagyása vezényszóra történik, amit a vízbe érés után a partra úszás követ.

Gulyás László százados, gyakorlatvezető-helyettes kiemelte: „Ezek olyan tevékenységek, amiket a felderítő katonának el kell tudni sajátítania, az alapismeretei közé tartoznak. A felderítő munka minden egyes mozzanatához kell egyfajta elhivatottság, kitartás, hiszen a katonák nagy fizikai igénybevételnek teszik ki magukat azzal, hogy szinte egész nap, a teljes felszerelésükkel a vízben tartózkodnak."

A kiképzés zárásaként olyan összetett gyakorlatot hajtanak majd végre a katonák, ahol bemutathatják, miként képesek éles helyzetben is alkalmazni a felkészülés során megtanult eljárásmódokat.


 Fotó: A szerző felvételei