Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok szemináriuma Németországban

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. június 19. 5:51

Hat megye tartalékos szervezeteinek vezetői vettek részt azon a rendezvényen, amelyet a pünkösdi ünnepek alatt rendeztek a németországi Winkelmoosalmban. A megyei vezetők egyeztették az elkövetkezendő időszak feladatait.

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) vezetői Békés, Csongrád, Heves, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém megyéből érkeztek a találkozóra. A 321. Hegyivadász ezred vendégházában
Hans-Dieter Böck, a bajor tartalékosok Oberpfabe tartományi elnöke, a szeminárium vezetője
fogadta és köszöntötte a látogatókat.

Mohácsi Pál tartalékos őrnagy a rendezvényről elmondta: a találkozóra azon megyék képviselői látogattak el, amelyek évek óta érvényes szerződésben állnak a bajor tartalékos szervezetekkel, így folyamatosan kapcsolatot ápolnak azokkal. Mohácsi őrnagy kiemelte: a szeminárium szerencsére annak ellenére is létrejöhetett, hogy a német katonai szervezetek nagy átalakítás előtt állnak a sorkatonai szolgálat tervezett megszüntetése miatt. A szervezésben nagy szerepe volt német részről Stadler ezredesnek, magyar részről pedig Kerekes Sándor ezredesnek, akik a kezdetektől fogva támogatták a kapcsolatok fejlesztésének gondolatát.

Az első napon a jelenlévők a tartalékos katonai szervezetek szakmai munkájával és az előttük álló feladatokkal foglalkoztak. Szombaton a magyar delegáció tagjai meglátogatták a Kehlsteinhausban lévő „Sasfészket", Adolf Hitler híres menedékházát. A harmadik napon a vendéglátók hegyi túrára invitálták a vendégeket, akik ennek során megnézhették a történelmi Osztrák-Magyar Monarchia és Németország 1818-ban lerakott határköveit.

A rendezvény záró estéjén a MATASZ megyei vezetői megköszönték a szíves vendéglátást, és további együttműködésre kérték német partnereiket. A jelenlévők itt tudhatták meg, hogy a németországi társszervezet csak Békés megyébe több mint egymilliárd forint értékű támogatást juttatott eddig. A társmegyékhez az elkövetkezendő hónapokban sorra jönnek majd az újabb támogatások is: Veszprém megyébe például a Felső-Bajor Tartományi Tartalékosoktól októberben érkezik több millió forint értékű szállítmány egy értelmi fogyatékosokkal foglalkozó iskolának, amelyben ruhák, játékok és egyéb hasznos technikai eszközök egyaránt helyet kapnak.


 Fotó: A szerző felvételei