Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyártáshibás rakéták?

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. március 26. 18:58

A tajvani légierő a közelmúltban megtartott gyakorlata során éles rakétaindításokat is végrehajtott AIM-7 Sparrow és MICA típusú levegő-levegő osztályú rakétákkal. A légierő illetékeseinek tájékoztatása szerint négy rakétából kettő nem semmisítette meg a kijelölt célpontokat. Hasonló hiányosságra derült fény egy korábban, 2011 januárjában megtartott lövészet során is. A hibák okait a tajvani légierő szakemberei közösen végzik a rakétákat gyártó amerikai és francia cégek, a Raytheon és MBDA képviselőivel.


 

MICA rakéta tesztje

A 2011 januárjában megtartott gyakorlat során a tajvani légierő összesen 19 rakétaindítást hajtott végre, amelyek közül hat nem semmisítette meg a célt. Akkor a tajvani vezetés a légierő hibájának rótta fel a sikertelenséget (a megfelelő gyakorlat hiánya), és utasította a légierőt, hogy sűrűbben hajtsanak végre ilyen jellegű feladatokat. Pan Kung-shiao a légierő képviselője elmondta, hogy minden rakétaindítást a szabályzat szerint hajtottak végre és a repülőgép-vezetők nem követtek el semmilyen hibát. Az jelenleg még nem tudható, hogy a rakéták átvizsgálásának mikor lesz eredménye.

A dologhoz tartozik, hogy a megvásárolt rakéták hibáival nem csak a katonák szembesültek. 2010 októberében a dél-koreai haditengerészet kezdett vizsgálatot, melynek során minden külföldi gyártmányú rakétát ellenőriznek. Ennek alapján ellenőrzés alá vonják az amerikai Raytheon által gyártott SM-2 típusú légvédelmi- valamint a francia MBDA által gyártott Sea Skua hajóelhárító rakétákat. 2008 és 2010 között a dél-koreai haditengerészet 23 rakétaindítást hajtott végre. A tesztek során 12 SM-2 típusú rakéta közül három, szintén 12 Sea Skua rakéta közül egy, míg két Harpoon rakéta közül az egyik nem semmisítette meg a kijelölt célt.
A dél-koreai haditengerészet illetékesei kijelentették, hogy részükről a rakéták indítása során semminemű hibát nem követtek el, ez azt jelenti, hogy a rakéták gyártáshibásak. Az elsődleges információk szerint a rakéták hibái kapcsolatba hozhatóak a tartalék alkatrészek gyártási hibáival, amelyeket a rakéták üzemeltetése során használnak.