Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyász és döbbenet szerte az országban

Szöveg: Szûcs László<br /> |  2008. június 11. 12:13

Megrázta az országot az Afganisztánban meghalt magyar katona tragédiája. A honvedelem.hu-nak nyilatkozó Nógrádi György szerint Kovács Gyula főtörzsőrmester, posztumusz hadnagy szakmája egyik legjobbja volt, ő tartotta a tűzszerész előadásokat és továbbképzéseket a NATO-ba belépni szándékozó békepartnerségi – PfP – országok szakembereinek.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az elmúlt hónapokban az eddig viszonylag nyugodt Baghlan tartományban is nőtt a fenyegetettség, bár a támadások célpontjai elsősorban nem a nemzetközi erők, hanem a helyi bűnözői csoportok, akik hatalmi harcot vívnak egymással. S ezt a folyamatot csak erősíti, hogy a tartomány új, mindössze 30 éves kormányzóját – pontosan az életkora miatt – nehezen tudják a helyiek elfogadni.

– Emiatt egyre feszültebb a légkör a kormányzó és a helyi rendőrség között is. Sajnos „hagyomány", hogy Afganisztánban a rendőrség nem határolódik el megfelelően a helyi bűnözői csoportoktól és a kábítószer-kereskedőktől – mondta Nógrádi György, aki szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a tartományban szolgálatot teljesítő katonáknak mind az új kormányzóval, mind pedig a helyi rendőrséggel kiváló a kapcsolatuk. Már csak azért is, mert a magyar rendőrség közreműködik a helyi rendfenntartó erők kiképzésében.

A biztonságpolitikai szakértő leszögezte: minden házilag készített bomba más, éppen ezért sajnos nem lehet „belőlük" tökéletesen felkészülni. A helyi bűnözői csoportok pedig abban bíznak, hogy az egyes robbantásokkal zavart tudnak kelteni az ISAF erők soraiban. És ha ez bekövetkezik, akkor – Nógrádi szerint – sajnos még több alkalommal használnak majd hasonló módszert az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák ellen.

– A magyaroknak eddig szerencséjük volt, hiszen eddig megúsztuk komolyabb sérülés és haláleset nélkül. Természetesen minden katona halála szörnyű, ám egy esetleges tragédia lehetőségével a jövőben is számolnunk kell – hangsúlyozta Nógrádi György , aki úgy látja, hogy a tragikus körülmények között meghalt magyar tűzszerész szakszerűen hajtotta végre feladatát, mivel a robbanás következtében más nem sérült meg.

A biztonságpolitikai szakértő szerint azt, hogy mekkora volt a katona életét kioltó robbanószerkezet, csak a vizsgálat lezárása után lehet biztosan megmondani, mégpedig a sérülések és a hátramaradt bombatölcsér alapján. Az azonban már most valószínűsíthető, hogy a felrobbant pokolgép tömege meghaladta a 25 kilogrammot, hiszen az Afganisztánban szolgáló magyar tűzszerész katonák munkáját segítő, korszerű tűzszerész robot nem bírta el a szerkezetet. Márpedig a robotnak ennyi a teherbírása. És sajnos a tragédiát annak ellenére nem lehetett elkerülni, hogy a magyar tűzszerészek a világ legkorszerűbb védőruháját viselik, amely a tűztől, a lökéshullámtól és a repeszektől is véd. Sajnos kedden akkora volt a robbanás, hogy már ez a ruha sem védhette meg Kovács Gyula posztumusz hadnagy életét…

– Kedden délután derült ki, hogy a szerencsétlenül járt tűzszerész itt született. Azóta gyászol Szeghalom – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Macsári József, a Békés megyei város polgármestere, aki a tragédia másnapján meglátogatta Kovács Gyula családját és természetesen felajánlotta a polgármesteri hivatal minden oldalra kiterjedő segítségét.

Macsári Józseftől megtudtuk: a tragikus körülmények között meghalt tűzszerész 14 éves koráig élt Szeghalmon, édesapja és lánytestvére azonban a mai napig a városban lakik. A polgármester szerint Gyulát sokan ismerték a településen, sőt, a helyi hagyományőr egyesülettel rendszeresen tartotta a kapcsolatot, hiszen az egyesület vezetőjének katonai relikviákból álló magángyűjteményéhez ő is gyakran hozzájárult.

A polgármester értesülései szerint a szerencsétlenül járt magyar katona holttestét vasárnap hozzák haza Afganisztánból, temetését pedig június 17-én, kedden 16 órától tartják a városban, mégpedig a gyarmat-oldali temetőben.