Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyászmise és gyertyagyújtás

Szöveg: Kálinger Roland szds. |  2010. szeptember 15. 9:41

A múlt hét végén gyászmisén emlékezett meg az MH EUFOR Kontingens hetedik váltásának állománya a hősi halált halt bajtársukról, Kolozsvári György posztumusz hadnagyról. Kilenc óra előtt csendesen gyülekeztek a katonák  a szarajevói táborban található templomban, ahol hasonló környezet fogadta őket, mint két héttel korábban.

Az oltáron égő gyertyák, a nemzeti lobogó és az MH. 25. Klapka György Lövészdandár zászlaja közt ott volt elhunyt katonatársunk fényképe.
A megtörténteken még az ima ereje sem tud változtatni, de az egyedül maradt barátoknak, hozzátartozóknak segít feldolgozni a történteket, vigasztalást nyújt.

Az elmúlt hetek történéseit átjárta a gyász, a szomorúság és az elcsendesedés a táborban. A gyászlobogót ismét felvonták, majd rendkívüli sorakozón emlékeztek meg és méltatták a hősöket. A sötétség beállta után csendes gyertyagyújtás volt a kőből kirakott MH. 25. Klapka György Lövészdandár címerénél. Az erős szélben meg kellett küzdeni azért, hogy a gyertyák ki ne aludjanak. Mikor egy-egy gyertya csak pár másodpercig égett, óhatatlanul eszébe jutott az embernek, hogy bajtársaink életének lángja is ideje korán kialudt. Döbbenetes volt tapasztalni, hogy bár mindenki csendben volt mégis beszédes, sokatmondó volt az a csend.

1595907331
1595907331
1595907331
1595907331