Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képezd a magyar kiképzőket!

Szöveg: Babos Sándor hadnagy |  2010. szeptember 15. 9:23

A Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB) szervezésében és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság( MH ÖHP) támogatásával, az MH KKB Nemzetközi Kiképző Alosztálya, az MH C-IED (Rögtönzött Robbanószközök Elleni Tevékenység) Kiképző Csoporttal együttműködve 2010. szeptember 06-17-e között hajtotta végre a C-IED „Képezd a Kiképzőt” (Train the Trainer – T3) első nemzeti tanfolyamot.

Napjainkban – főként az iraki és az afganisztáni műveleti területeken – a szövetséges haderőkre a legnagyobb fenyegetést az IED eszközök jelentik. Az IED elleni tevékenységek fontosságát jelzi, hogy mind a NATO-n, az EBESZ-en és a Visegrádi Négyek szövetségén belül is kiemelten kezelik a rögtönzött robbanóeszközök elleni felkészítést.

Az MH C-IED képességépítésének fontos állomása ez az első alkalommal megszervezett nemzeti tanfolyam mely egyben az MH KKB- nál 2011-ben sorra kerülő akkreditációs eljárás főpróbája is. Az akkreditáció sikeres végrehajtása esetén hazánk a nemzetközi C-IED „Képezd a Kiképzőt" tanfolyamok levezetésére szerezhet jogosultságot.

A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) szerződtetett instruktorai szakmai felügyelete mellett ezen a tanfolyamon került sor a kiképzési tematika végleges struktúrájának kialakítására és a kiképzők további mentorálására.

A magyar C-IED képességépítés folyamatába illesztett tanfolyamon az MH ÖHP alakulataitól 26 fő, az MH KKB-tól 3 fő kiképző, illetve alegységparancsnok beosztású katona vett részt, akik alakulataikhoz ezzel az új képességgel felvértezve térnek vissza, és mint „nem szervezetszerű" C-IED kiképzők képesek arra, hogy felkészítsék saját alakulatuk katonáit az IED környezetben való tevékenységre.

1595907329
 

A C-IED T3 tanfolyamok mindenkori instruktorai nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati oktatásra. A foglalkozások 10%-a a laktanya tantermeiben, a többi pedig a csobánkai gyakorlótéren került végrehajtásra..

A tanfolyam első hetében a résztvevők elsajátították a rögtönzött robbanóeszközök felismerésének módszereit, azok keresésének eljárásait és folyamatait, begyakorolták az erő alkalmazásának fogásait, valamint a rögtönzött robbanóeszközökkel kapcsolatos különböző szintű eseményekre történő reagálás módjait, megismerkedtek a rögtönzött robbanóeszközök elleni taktikákkal és harcászati eljárásokkal.

A második héten a hallgatók kiképzés- módszertani tapasztalatokat szereztek a C-IED felkészítés tananyagából, melynek keretében az MH KKB logisztikai-, biztosító- és ellenerő állománya mint a hallgatók alájátszói, a tanfolyam kiképzői pedig mint a hallgatók mentorai tevékenykedtek.

A tanfolyamot a szakmai elöljárói jogkört gyakorló szerv képviseletében a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály részéről Kecskés J. Zsolt alezredes zárta, aki hangsúlyozta az IED elleni tevékenységek MH kiképzési rendszerébe történő integrálásának fontosságát.

1595907330
1595907330
1595907330
 

Fotó: Szabó Péter zászlós