Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán elengedte az egyik elfogott turistát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 15. 8:22

Elhagyhatta Iránt kedden Sarah Shourd, annak a három amerikai turistának az egyike, akiket több mint egy éve kémkedés gyanújával fogtak el a közép-keleti országban – közölte egy diplomáciai forrás. „Épp most hagyta el Iránt, a teheráni Mehrabad repülőtérről” – mondta el a forrás.

A nő néhány órával azután utazhatott el Ománba, hogy az iráni hatóságok – állítólag óvadék ellenében – szabadon engedték, humanitárius megfontolásból, súlyos betegségére hivatkozva. A szabadulásához szükséges ügyek intézésével Svájc teheráni nagykövetsége segítette őt, mivel az iszlám köztársaságban Svájc képviseli az amerikai érdekeket.

Shourd két férfi turistatársát, Shane Bauert – aki januárban az Evin börtön udvarán hűséget esküdött Shourdnak – és Josh Fattalt azonban továbbra is fogva tartják. Előzetes letartóztatásukat a teheráni főügyész bejelentése szerint újabb két hónappal meghosszabbították, s kémkedés vádjával megkezdik ellenük a bűnvádi eljárást.

A három amerikai 2009 júliusában vízum nélkül lépett be Irán területére, az Egyesült Államok szerint véletlenül. Elfogásuk helyszínén, az iráni-iraki határ közelében lévő hegyvidékes területen ugyanis nincs jól látható határjelzés a két ország között, és ezért a három fiatal valószínűleg eltévedt – hangoztatja Washington. Irán szerint azonban kémkedés szándékával léptek be az ország területére, s az iráni iszlám törvénykezés értelmében kémkedésért akár halálbüntetés is kiszabható.

Ügyük tovább súlyosbította Washington és Teherán viszonyát, amely amúgy is igen feszült Irán nukleáris törekvései miatt.

Az iráni kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy az „iszlám könyörület" jegyében szombaton elengedi az amerikai nőt, szabadon bocsátása azonban az utolsó pillanatban akadályokba ütközött, állítólag a szükséges jogi eljárásokat nem tudták időben lebonyolítani. Abbász Dzsafari Dolatabadi teheráni főügyész azután vasárnap megerősítette, hogy Sarah Shourd kiszabadulhat, de csak félmillió dolláros óvadék ellenében. Ezt végül állítólag ki is fizették érte.

Az utolsó napok jogi huzavonája elemzők szerint azokról a mélyülő ellentétekről tanúskodik, amelyek Mahmúd Ahmadinezsád elnök tavalyi vitatott újraválasztása után alakultak ki az iráni vezetésen belül. Az iráni média pénteki beszámolói szerint ugyanakkor az elnök személyesen járt közbe Shourd szabadon bocsátása érdekében.

Címkékjoglőtér