Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyémánt és arany diplomát kaptak az 50 és 60 éve végzett tisztek

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: Szilágyi Zoltán |  2022. szeptember 28. 17:30

Jubileumi gyémánt és arany díszoklevelet, emléklapot vehettek át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) jogelőd intézményeiben 50 és 60 éve végzett tisztek szeptember 22-én és 23-án, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szervezésében tartott alumni találkozókon.

Aluni_2022_3

Az ünnepségeken felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy köszöntő levelét. „Egy jeles évforduló alkalmával lehetőségünk és kötelességünk is van a visszatekintésre, a mai is egy ilyen pillanat. Ma nem csupán a diplomaszerzés jubileumát ünnepeljük, hanem azt a szakmai életutat is, amely az oklevél mögött található. Köszönettel tartozunk azért, hogy 50, illetve 60 évvel ezelőtt ezt a kihívásokkal és olykor nehézségekkel is járó hivatást választotta, katonaként az életét a haza védelmére tette fel. Ilyen erős hazaszeretettel csak az igazán elhivatottak büszkélkedhetnek” – fogalmazott levelében a Magyar Honvédség parancsnoka.

A díszokleveleket a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán, valamint a Krasznodári Repülőtiszti Iskolán végzett ünnepeltek dr. Pohl Árpád dandártábornoktól vették át. A Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, az Egyesített Tiszti Iskolán végzettek részére a jubileumi okleveleket a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjával együtt dr. Kovács Gábor rendőr dandártábornok, a Rendészettudományi Kar dékánja adta át.

Alumni_2022_4

Köszöntőjében dr. Pohl Árpád dandártábornok szólt a 150 éves tisztképzésről, a katonaszakma iránti szeretetre, elhivatottságra való nevelés jelentőségéről, a Magyar Honvédségben megkezdett Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programhoz igazított, a kor színvonalának, és kihívásainak megfelelő versenyképes egyetemi oktatásról. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ma Magyarországon egy egyedülálló tudásközpont: a tudás létrehozásának, gyarapításának és átadásának helye. Műhely, amelyben szellemet formálunk a jövőnek, és ezáltal formáljuk a jövőt. Értéket teremtünk önmagunknak, közösségünknek és utódainknak” – emelte ki a kar dékánja.

A jubilánsok nevében a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán 50 éve avatott Hatvani Károly nyugállományú ezredes, és a Zalka Máté Katonai Főiskolán 50 éve avatott dr. Berek Lajos nyugállományú ezredes emlékeztek vissza főiskolai éveik legszebb pillanataira.

Az ünnepségek zárásaként a résztvevők koszorút helyeztek el a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus parkjában található Kossuth és Bolyai szobroknál.