Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyermekkínzó szervezetekről állítottak össze listát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 22. 13:11

Az ENSZ első ízben nevezi meg azokat a kormányzati erőket és félkatonai szervezeteket, amelyek gyermekeket toboroznak, erőszakolnak és csonkítanak meg a harmadik világban zajló fegyveres konfliktusok során. A dokumentumról és általában a fegyveres konfliktusokba belekényszerített gyermekekről júniusban kezdődik vita a világszervezetben.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának munkacsoportja pénteken este zárt ajtók mögött kezdett tanácskozást a kérdésről, nevükön nevezve azokat a csoportokat, amelyek különösen brutálisan és módszeresen bántalmazzák a hatalmukba kerített kiskorúakat. Az ENSZ öt éven át kísérte figyelemmel a jogsértést elkövető 16 csoportot Afrikában és Ázsiában.

A kipécézett szervezetek között van a szomáliai átmeneti kormány, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA), amely Ugandában tevékenykedik, a Fülöp-szigetek déli részén aktív Abu Szajjaf radikális szervezet, valamint a hutu népcsoportot képviselő lázadó csoport (FDLR), amely Kongó területén fejti ki tevékenységét.

“Változatlan gyakorlat, hogy gyerekeket kémkedésre, katonaként vagy élő pajzsként használnak fel. Túl gyakran válnak gyerekek áldozatokká katonai műveletek során" – mutatott rá Radhika Coomaraswamy , az ENSZ-főtitkár különmegbízottja.

Lekerült viszont a világszervezet jegyzékéről a burundi lázadókat tömörítő Nemzeti Felszabadítási Front (FNL). Az általa korábban katonának toborzott kiskorúak ugyanis időközben visszakerültek a családjukhoz – mutat rá a munkacsoport éves jelentése. A dokumentumról és általában a fegyveres konfliktusokba belekényszerített gyermekekről júniusban kezdődik vita a világszervezetben.