Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentés a harctéren

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2010. május 23. 7:28

A harctéri életmentés alapvető szabályait sajátították el az elmúlt két hétben azok a harcoló beosztásokba tervezett, de egészségügyi végzettséggel nem rendelkező katonák, akik a KFOR kontingens augusztusi váltására készülnek. A Combat Life Saver tanfolyamnak az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Egészségügyi Kiképző Bázisa adott otthont.

A két hetes képzés során az állomány megtanulta az ön- és kölcsönös bajtársi segítségnyújtáson felül, a különböző sebzések-, égési sérültek-, vérzések ellátását és az alapszintű újraélesztést.

2009. áprilisától új elemként jelent meg a tanfolyamon az ún. TCCC (Tactical Combat Casualty Care – taktikai harctéri sérült ellátás). Ez azt jelenti, hogy az oktatott állomány készség szinten ismeri és tudja alkalmazni a vérzéscsillapítás módszereit, a harctéren hatékonyan alkalmazható a végtag leszorításra alkalmas tourniquet-et. Megtanulták a légutak biztosítását és a mellkasi sérülések (légmell) ellátását.

A tíz kiképzési napból álló tanfolyam elméleti és szituációs gyakorlati vizsgával zárult.

A Koszovóba készülő állomány szakfelkészítése a héten véget ért. Május 25-én Hódmezővásárhelyen, a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál folytatja felkészítését a kiutazásra tervezett teljes személyi állomány, és megkezdi a kötelékkiképzését, amely a június 14-18-i zárógyakorlattal ér véget.