Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyilkossággal vádolnak egy magas rangú albán tisztet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 24. 14:59

Házi őrizetbe helyezték január 23-án, hétfőn az albán Köztársasági Gárda parancsnokát, akit azzal vádolnak, hogy megölt egy tüntetőt 2011 januárjában.

Tavaly január 21-én tartották azt a kormányellenes tüntetést Tiranában, amely vérfürdőbe torkollott. A kormány székházánál tartott ellenzéki tüntetés résztvevői közül négy embert lelőttek, többet pedig megsebesítettek a rendfenntartó erők. A kormány és az ellenzék kölcsönösen egymást tette felelőssé az erőszak kirobbanásáért.

Ina Rama főügyész hétfőn közölte: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével lefolytatott vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy az egyik tüntetőt Ndrea Pendi, a kormányzati intézmények és a vezető politikusok védelméért felelős Köztársasági Gárda parancsnoka lőtte le. A főügyészség letartóztatási parancsot adott ki ellene. Az ügy kapcsán további két ember – Prendi sofőrje, valamint egy informatikai szakember – ellen ugyancsak letartóztatási parancsot adtak ki, mert bizonyítékokat rejtegettek.

Az ügyészségi vádemelés után a bíróság engedélyezte, hogy mindhárom vádlottat házi őrizetbe kerüljön.

A főügyész közölte, hogy megfellebbezi a döntést, mert megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá a vádakat.

Tavaly hat másik, alacsonyabb rangú tisztet vádolt meg gyilkossággal az ügyészség.

Rama közölte, hogy kérte a parlamenttől három ellenzéki képviselő mentelmi jogának feloldását, mert vizsgálat folyik ellenük tömeges tiltakozások szervezésének, valamint erőszak szításának gyanújával.

A jobboldali vezetésű albán kormánykoalíció és a szocialisták vezette ellenzék viszálya a 2009. júniusi parlamenti választások óta tart. Az ellenzék választási csalással, valamint korrupcióval vádolja a kormányt, s annak lemondását és előre hozott választások megtartását követeli. A választások után az ellenzék több mint egy évig rendszeresen szervezett kormányellenes tüntetéseket.