Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új esztendő, új utak, új kihívások

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 24. 15:23

„Magyarországon és a magyar védelmi szektoron belül egy hatalmas építőmunkának lehettek a szemtanúi az elmúlt évben. Alapjaiban újult meg a honvédelmet övező törvényi háttér: új alkotmány, új honvédelmi törvény jött létre” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Budapesten akkreditált katonai attasétestület számára rendezett hagyományos újévi pohárköszöntőjén január 24-én, kedden a Stefánia-palotában.

A hagyományos, újévi pohárköszöntőre várta a Budapesten akkreditált katonai attasétestület tagjait a Honvédelmi Minisztérium január 24-én a Stefánia-palotába. A rendezvényen – többek között – részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fodor Lajos, a tárca közigazgatási államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Márki Gábor védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár, dr. Dankó István
jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Szarka Gábor kabinetfőnök, Orosz Zoltán altábornagy, vezérkarfőnök-helyettes, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számos képviselője. 

„Forr a világ bús tengere" – kezdte köszöntőjét Hende Csaba Berzsenyi Dániel 1807-ben írt sorával, majd így folytatta: „Ha végigtekintünk az elmúlt esztendőn, azt láthatjuk, hogy a világ tengere ugyanúgy forr, mint kétszáz évvel ezelőtt." A honvédelmi miniszter utalt arra, hogy bármi mozdul is a világban, annak következménye hamarosan megtalál mindenkit. Például a tavalyi, „arab tavasz"-nak nevezett eseménysor, valamint a fukushimai atomszerencsétlenség átírták életünket és megváltoztatták az egész világot − s ehhez járult még hozzá a pénzügyi válság is.

„Magyarországon és a magyar védelmi szektoron belül egy hatalmas építőmunkának lehettek a szemtanúi az elmúlt évben. Alapjaiban újult meg a honvédelmet övező törvényi háttér: új alkotmány, új honvédelmi törvény jött létre" – fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva azt is, hogy emellett megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a honvédtisztképzés új színtere, létrejött az egységes Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, sikeresen kiépült az önkéntes tartalékos rendszer és radikális lépésekkel csökkentették a bürokráciát.

„Nemcsak idehaza tettünk sokat, de részt vettünk a világ számos forró és forrongó pontján a nemzetközi közösség erőfeszítéseiben is. Szövetségeseinkkel együtt hatalmas munkát végeztünk Afganisztánban, ahol számos sikeres katonai akció mellett több, az afgán emberek életét segítő beruházást és fejlesztést is végrehajtottunk. Megemlítendő, hogy Koszovóban is sikerült szövetségeseinkkel közösen a törékeny békét megőriznünk" – mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter köszöntőjében kiemelte azt is, hogy „az új esztendő új kihívásokat és új utakat is jelent a régiek mellé. Töretlenül folytatódik Magyarország és a Magyar Honvédség megújítása. A legnagyobb kihívás továbbra is a szűkös anyagi források mellett a feladataink jó színvonalon történő ellátása. Újabb nagy projekt halad a megvalósulás felé: az új életpályamodell és a humánstratégia rendszerének kiépítése és bevezetése. Emellett szeretnénk megerősíteni a magyar hadiipar szép hagyományokkal bíró – bár jelenleg gyengélkedő – területét is. Ehhez együttműködő partnereket keresünk."

Hende Csaba hangsúlyozta: Magyarország számára rendkívül nagy értékű a Budapesten akkreditált katonai attasétestület tagjainak szolgálata, a közös és kipróbált együttműködés a kölcsönös érdekek és értékek mentén. „Minden lehetőt meg fogunk tenni azért, hogy Magyarországot – ezt a gyorsan változó és minden szegletében megújuló országot – minél alaposan megismerhessék, s híven tájékoztathassák szövetségeseinket és barátainkat az itt folyó átalakulásról" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Válaszában Darko Kereša ezredes, horvát katonai attasé, az attasétestület doyenje kiemelte: „2011-ben tanúi lehettünk azoknak a reformoknak, amelyet a Magyar Honvédség végzett annak érdekében, hogy egy hatékonyabb, új struktúráját építse ki a magyar honvédelemnek."

„Az elmúlt évben számtalan változást, átalakulást tapasztalhattunk a Magyar Honvédség soraiban is, ami manapság a világ bármely hadseregében megszokott folyamatnak tekinthető. Ma ezek a folyamatok viszont nagyon különleges körülmények között zajlanak, amely körülményeket pénzügyi válságnak nevezzük. Olyan időket élünk, amikor a védelmi költségvetés csökkentése a legegyszerűbb módja annak, hogy az állami költségvetésben pénzt lehessen megspórolni, s emiatt azt tapasztaljuk, hogy a vezetésnek nagyon sok kihívást kell leküzdenie" – fejtette ki Kereša ezredes, hozzátéve: „ezek a változások teljesen világossá tették, hogy Magyarország biztonsági szolgáltató, nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is."

A horvát katonai attasé kitért arra is, hogy az év kezdete nyilvánvalóan a kihívások kezdetét is jelenti, hiszen további változásokra számíthatunk NATO-szinten, az NRF és a védelmi tervezés tekintetében.

„Bár múlt évben történtek változások az attasétestület összetételében, semmi nem változott az együttműködés szellemében" – fogalmazott az attasétestület doyenje, majd beszéde végén megemlékezett azokról a magyar katonákról, akik otthonuktól és a családjuktól távol teljesítik kötelezettségüket, szolgálják a békét és a stabilitást. Mint mondta: ezer magyar katona szolgál együtt a szövetségesekkel a világ különböző részein. Az ő teljesítményüket mindenhol elismerik, különösen olyan hadszíntereken, mint Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Afganisztán.

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária