Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győzelem vér nélkül

Szöveg: Wolf |  2012. január 9. 19:16

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának egyik fontos alkotóeleme az OMLT (Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport) feladatainak ellátása. Jelenleg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló OMLT 1/7 váltás végzi a 2/3. afgán lövészzászlóalj (azaz kandak) mentorálását, amelynek keretében 2011. december 27. és 2012. január 4. között közös műveletet hajtottak végre Baghlan tartomány Nahrin és Burka járásaiban.

1595929836
A művelet elrendelésének egyik oka sokaknak megdöbbentő lehet, de a hazánktól több mint 4000 kilométerre élők számára mindennaposnak számít. Az említett két járásban ugyanis számos hadúr igen sajátos megközelítésben értelmezi a törvényt és annak betartását. Saját magánhadseregükre támaszkodva dacolnak az Afgán Nemzeti Rendőrség (ANP) parancsaival, és a lakosságot félelemben tartva, nyíltan a legkülönfélébb bűncselekményekből tartják fent hatalmukat.

Természetesen, ahol több fegyveres banda is létezik, ott ezek egymás közti leszámolásai is gyakoriak, s sokszor a polgári lakosság soraiból szednek áldozatokat. E bandák hatalmukkal gyakorlatilag súlytalanná tették az afgán hagyományok szerint működő Vének Tanácsát, amely ősi idők óta a helyi igazságszolgáltatást végzi.

A művelet másik oka, hogy mialatt az északi Kunduz tartomány afgán és szövetséges csapatai tisztogatóakciókat hajtottak végre, a tálib fegyveresek az általuk figyelembe nem vett tartományi határokon átszivárogva kerestek menedéket Baghlanban.

Közel ötszáz fő – az afgán rendőrség, az afgán hadsereg és a magyar−amerikai OMLT – vágott bele a két járásra kiterjedő műveletbe. Elsősorban a helyi lakosok bizalmát kellett elnyerniük, hogy fontos információkat merjenek megosztani a tudomásukra jutott törvényszegőkről és az ellenállókról. E cél elérésének legfontosabb eszközei a kiterjedt és meggyőző hatást keltő járőrözések, az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése és a folyamatos jelenlét minél több helyszínen.

1595929836
A siker első jelei hamar megmutatkoztak, mivel a lakosság meglepően pozitívan fogadta a kiérkező biztonsági erőket. Ennek egyik oka az volt, hogy a napokkal korábban történt bányaszerencsétlenség után – melyben 11 bányász vesztette életét – a magyar PRT (MH Tartományi Újjáépítési Csoport) segélyadományokkal segítette az áldozatok családjait.

A bizalom jeleként egyre többen érkeztek az önkormányzati épülethez panaszokkal és bejelentésekkel, így folyamatosan körvonalazódott a bűnözők ki- és holléte. Ennek eredményeként megtörténtek az első letartóztatások, amelyek során jó néhány „kishal" akadt horogra – gyilkosok, tálib-szimpatizánsok és egy bűncselekményekkel vádolt rendőr.

A következő néhány napban a jelenlétfenntartó járőrök egyre jobban megközelítették a hadurak lakóhelyeit, akik világos ultimátumot kaptak. Annak érdekében, hogy nagyobb nyomatékot szerezzenek a szövetségesek szavainak, két AH-64 Apache helikopter lebegett folyamatosan a tárgyaló felek feje fölött.

A végső tárgyaláson az OMLT szándékosan nem vett részt, de a kandak parancsnoka is elég volt a sikerhez. Mindenki elfogadta a tárgyalás feltételeit, aláírta az egyezményt és alávetette magát az ítéletnek, melyet a hagyományok szerint a Vének Tanácsa hozott meg. 

1595929836

 Fotó: A szerző felvételei