Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győzött a „Romeo”

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. június 21. 7:48

2011. június 16-án, csütörtökön az ausztrál védelmi minisztérium győztest hirdetett a haditengerészet 16 darab, kiöregedő Seahawk S-70B-2 típusú helikopterének leváltására kiírt tenderen. Ennek értelmében a Sikorsky–Lockheed Martin páros örülhetett a győzelemnek, maguk mögé utasítva a NATO Helicopter Industries NH90 NPH típusát.

Az amerikai gyártók az MH-60R Seahawk „Romeo"-val neveztek a tenderre, mely 15 hónapos megmérettetés után került ki győztesként. A tender követelményeinek eleget téve a helikopter alkalmas lesz többek között tengeralattjárók elleni hadviselésre is. Az ausztrál haditengerészet 24 darabot vehet majd át az új harci helikopterből, az üzlet értéke meghaladja a 3 milliárd dollárt.

Az ausztrál kormány a „Romeo" kiválasztásánál mérvadó indokként hozta fel a gép árát, valamint az alacsony kockázati faktort, hiszen az MH-60R már bizonyított az amerikai haditengerészetnél, több mint 100 hadrendben lévő helikopterük napjainkig közel 90 000 repült órát gyűjtött össze. Ausztrália számára továbbá fontos a flottáik közötti interoperabilitás is. Az átadási ütemterv szerint az első két helikopter 2014 közepén érkezhet meg az ausztrál haditengerészethez, a gépek várhatóan 2015 közepén lesznek hadra foghatóak.