Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyúlékony anyag okozta a repülőgép-hordozó tűzesetét

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 13. 9:08

Május végén tűz ütött ki a USS George Washington repülőgép-hordozó fedélzetén. A napvilágot látott újabb információk alapján a lángok a szellőző-rendszerben csaptak fel először, ezt követően pedig az elektromos és kommunikációs kábeleken tovaterjedtek a hajó többi részére.

Az amerikai haditengerészet fedélzeten szolgáló katonái nem álltak a helyzet magaslatán, ugyanis 12 órába telt, amíg teljesen eloltották a tüzet, és az eltelt idő alatt komoly károk keletkeztek.
A tűzeset körülményeit továbbra is vizsgálják, és jelenleg még az sem tudható pontosan, hogy mekkora kár keletkezett a hajóban. Ennek következtében a USS Kitty Hawk, amelyet a George Washington váltott volna fel Csendes-óceánon, akár hónapokkal tovább maradhat előretolt bázisán Japánban. Az első vizsgálatok már kimutatták, hogy a tüzet gyúlékony anyagok szakszerűtlen tárolása okozta. Ez ugyanakkor egy igen gyakori probléma a hosszú útra induló hajók esetében, hiszen ilyenkor nagy mennyiségű és sokféle anyagot kell eltárolni.

A USS George Washington épp Dél-Amerika déli partjainál járt, amikor a lángok felcsaptak a hajón.

Az elmúlt egy évben már többször végeztek vizsgálatokat a nagyobb hadihajókon, és az eredmények azt a sajnálatos tényt támasztják alá, hogy egyre hanyagabb munkát végeznek a U.S Navy tengerészei. A haditengerészet természetesen mindent megtesz a probléma megoldása érdekében.